Фукоово клатно (роман) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: sk:Foucaultovo kyvadlo (kniha)
м Бот: Аутоматска замена текста (-\bантитјела\b +антитијела)
Ред 29: Ред 29:
'''''Фукоово клатно''''' ({{јез-ит|Il pendolo di Foucault}}) је други [[роман]] [[италија]]нског [[Писац|писца]] и [[филозоф]]а [[Умберто Еко|Умберта Ека]], први пут објављен [[1988]]. године.
'''''Фукоово клатно''''' ({{јез-ит|Il pendolo di Foucault}}) је други [[роман]] [[италија]]нског [[Писац|писца]] и [[филозоф]]а [[Умберто Еко|Умберта Ека]], први пут објављен [[1988]]. године.


<!--Умберто Еко на литерарно изванредно убједљив начин показује да и у самом полазишту завјереничке теорије има нечег ако не параноичном а оно свакако пареноидног. За оне који се стављају на становиште поменуте теорије само се по себи разумије да све на свијету мора бити у некој тјесној узајамној спрези и да историјска збивања и њихови актери, колико год различити били, стоје у неком чврстом, унутрашњем, такорећи гвоздено нужном односу. Ово полазно, параноидно становиште теорије, завјеру изразио је Еков јунак Белбо на један особени, ироничан начин констатујући да није проблем да се пронађу окултне везе између Дебисија и Темплара него између Кабале и аутомобилске свећиће. Међутим, одмах затим, овај исти јунак, слиједећи даље у томе пишчев иронични наум, проналази и ову последњу проблематичну везу, долазећи после низа софистички исхитерних мудровања до закључка да је аутомобил заправо «метафора стварања-->
<!--Умберто Еко на литерарно изванредно убједљив начин показује да и у самом полазишту завјереничке теорије има нечег ако не параноичном а оно свакако пареноидног. За оне који се стављају на становиште поменуте теорије само се по себи разумије да све на свијету мора бити у некој тијесној узајамној спрези и да историјска збивања и њихови актери, колико год различити били, стоје у неком чврстом, унутрашњем, такорећи гвоздено нужном односу. Ово полазно, параноидно становиште теорије, завјеру изразио је Еков јунак Белбо на један особени, ироничан начин констатујући да није проблем да се пронађу окултне везе између Дебисија и Темплара него између Кабале и аутомобилске свећиће. Међутим, одмах затим, овај исти јунак, сљедећи даље у томе пишчев иронични наум, проналази и ову последњу проблематичну везу, долазећи после низа софистички исхитерних мудровања до закључка да је аутомобил заправо «метафора стварања-->


==Спољашње везе ==
==Спољашње везе ==

Верзија на датум 5. новембар 2010. у 11:01

Фукоово клатно
Ориг. насловIl pendolo di Foucault
АуторУмберто Еко
ЗемљаИталија
Језикиталијански језик (оригинал)
Издавање
Датум1988.

Фукоово клатно (итал. Il pendolo di Foucault) је други роман италијанског писца и филозофа Умберта Ека, први пут објављен 1988. године.


Спољашње везе