Бекерел — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: bo:པེ་ཁེར།
м [r2.5.2] Бот Додаје: cv:Беккерель (виçĕ)
Ред 24: Ред 24:
[[ca:Becquerel (unitat)]]
[[ca:Becquerel (unitat)]]
[[cy:Becquerel]]
[[cy:Becquerel]]
[[cv:Беккерель (виçĕ)]]
[[cs:Becquerel]]
[[cs:Becquerel]]
[[da:Becquerel]]
[[da:Becquerel]]

Верзија на датум 22. новембар 2010. у 18:16

Бекерел (енгл. becquerel; симбол: Bq) је СИ изведена јединица, која се дефинише као активност количине радиоактивног материјала где се једно језгро распада у секунди. Бекерел је, стога, еквивалентан s-1. Старија јединица радиоактивности је била кири (Ci), дефинисана као 37×109 бекерела или 37 GBq.

Назван је по Анрију Бекерелу, који је поделио Нобелову награду са Маријом Кири због њиховог рада у откривању радиоактивности.

За фиксирану масу радиоактивног метала, број бекерела се мења временом. Под неким околностима, количине радиоактивног материјала су дате после неког времена за подешавање. На пример, може да се узме десетодневна подешена цифра, тј. количина радиоактивности која ће и даље бити присутна после десет дана. Ово склања нагласак са кратковековних изотопа.

Било је намењено у СИ-ју да се користи бекерел уместо реципрочне секунде као јединица мерења активности. Ово је специфично уведено због опасности по људско здравље које су могле да проистекну из грешака везане за реципрочну секунду. Користећи бекерел, активнији извор има већи број (па је и опасније). Користећи 1/s или s као секунду може да доведе до конфузије.

Спољашње везе