Предраг Тасовац — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м ciscenje
Ред 56: Ред 56:
== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==
*{{imdb name|id=0850954|name=Предраг Тасовац}}
*{{imdb name|id=0850954|name=Предраг Тасовац}}
* {{PORT.rs-person|304500|Предраг Тасовац}}


{{DEFAULTSORT:Тасовац, Предраг}}
{{DEFAULTSORT:Тасовац, Предраг}}

Верзија на датум 30. новембар 2010. у 23:08

Предраг Тасовац
Српски глумац
Датум рођења(1922-08-09)9. август 1922.
Место рођењаШамац
 Краљевина СХС
Датум смрти22. септембар 2010.(2010-09-22) (88 год.)
Место смртиБеоград
 Србија

Предраг Тасовац (9. август 1922, Шамац, Краљевина СХС22. септембар 2010. Београд, Република Србија) је био српски глумац.

Биографија

Рођен је 9. августа 1922. у Шамцу, у Каљевини СХС, данас Република Српска, БиХ, а преминуо је 22. септембра 2010. године у Београду.

Гимназију је завршио у Београду, студирао најпре на Економском, а потом књижевност на Филозофском факултету. Пресудила је, ипак, склоност ка глуми којом је почео да се бави средином четрдесетих година прошлог века, најпре у Народном позоришту у Београду, па у Културној екипи Прве пролетерске дивизије. Године 1947. постаје члан Београдског драмског позоришта, да би се 1953. вратио у национални театар, којем је остао веран до последњег дана.

Занимљиво је да му је наш нобеловац Иво Андрић поклонио његово родословно стабло, које је нашао у Дубровачком архиву. У тим списима нашао се и податак да је неки шпански племић још у 15. веку дошао са армадом у Боку которску и заљубио се у лепу Бокељку из племена Тасовац. Да би могли да се венчају, цела породица Тасовац је добила шпанско племство.[тражи се извор]

Играо је како у матичном Народном позоришту у Београду, тако и на сцени Југословенског драмског позоришта, Атељеа 212, Позоришта на Теразијама, Дечјег позоришта „Бошко Буха”, Хрватског народног казалишта у Осијеку, у многим представама које су извођене у оквиру Дубровачких летњих игара, где је остварио бројне улоге. Публика ће се сећати његовог Стива у представи „Ана Карењина”, Степана Астахова у „Тихом Дону”, Клаудија у „Хамлету", Мигајева у остварењу „Таленти и обожаваоци”, Шјор Иже у „Рибарским свађама”, пуковника Пикеринга у „Пигмалиону”, доктора Катића у „Сабирном центру”...

Такође је играо и у великом броју телевизијских драма, у тв серијама, а остварио је и двадесетак филмских улога. Свој први филм Сви на море снимио је 1952.

Отац је Ивана Тасовца, пијанисте и директора Београдске филхармоније.

Филмови

Награде и признања

Добитник је више признања и сталешких награда, међу којима и Плакете Народног позоришта у Београду, највећег признања које ова кућа додељује.

Спољашње везе