Менделовско наслеђивање код човека — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
м r2.5.2) (Бот Додаје: is:OMIM
Ред 29: Ред 29:
[[he:OMIM]]
[[he:OMIM]]
[[hr:OMIM]]
[[hr:OMIM]]
[[is:OMIM]]
[[it:Mendelian Inheritance in Man]]
[[it:Mendelian Inheritance in Man]]
[[hu:Mendeli öröklődés emberben adatbázis]]
[[hu:Mendeli öröklődés emberben adatbázis]]

Верзија на датум 20. децембар 2010. у 15:14

Менделовско наслеђивање код човека (енгл. Mendelian Inheritance in Man) је пројекат у виду базе података људских гена и свих познатих наследних обољења. База такође садржи информације о симптомима конкретних болести, наслеђивању, молекуларној генетици и стручним публикацијама које су повезане са конкретном темом.

Веб портал ове базе носи назив Online Mendelian Inheritance in Man (скр. OMIM) и омогућава лаку претрагу тражених појмова, као и напредну претрагу. У оквиру је Entrez претраживача.

Историјат

Пројекат је покренуо др Виктор А. МакКјузик почетком 1960-их и између 1966. и 1998. је објављено 12 штампаних издања. Електронска верзија је направљена 1985. године у сарадњи Националне медицинске библиотеке (енгл. National Library of Medicine) и Медицинске библиотеке Вилијем Велч (енгл. William H. Welch Medical Library) на универзитету Џон Хопкинс. На интернету је доступна од 1987, а Национални центар за биотехнолошке информације (енгл. National Center for Biotechnology Information) прилагодио ју је за World Wide Web 1995. године.

Извори

Спољашње везе