Aristid Busiko — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м {{ascii}}
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{ascii}}
{{ascii}}
'''Aristid Busiko''' ([[Francuski jezik|fr.]] ''Aristide Boucicaut'', [[14. jul]] [[1810]], [[Belem]] - [[26. decembar]] [[1877]], [[Pariz]]) osnovao je prvu robnu kuću i važi za pionira moderne [[Robna kuća|robne kuće]].
Aristid Busiko


Zaposlen je kao šef odeljenja u jednoj pariskoj trgovini, Aristid Busiko je otišao jednom svom prijatelju trgovcu i predložio da se udruže i tako udruženi prodaju najraznovršniju robu po najniže mogućim ali utvrđenim cenama. Novoj prodavnici dali su naziv „bon marse“ (fr. ''Bon Marché'' ) tj. „jeftinoca“. To je u ono vreme bila prava senzacija za tadašnju trgovinu. U njihovoj radnji svako je imao slobodni ulaz, nije više bilo cenkanja kao obično do tad a cene etiketirane, pa su se kupci lakše odlučivali, a kako je sve bilo jeftinije nego drugde, posao je cvetao. Dalje su se poslužili raznih atrakcija poput balona za decu i jedne sistematske [[Reklama|reklame]], kasnije i prodaje preko kataloga, šta je bila inovacija za ono vreme, isto da i radnici imaju [[Provizija|provizije]] na prihode preduzeća. Koncept koji su započeli Busiko i njegovi partneri preuzeli su i drugi trgovci u Francuskoj, ali pre svega u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]], čime su nastale moderne robne kuće.


[[Категорија:Рођени 1810.|Busiko]]
Rodio se uBelemu 1810,umro u Parizu 1877.
[[Категорија:Умрли 1877.|Busiko]]
Osnovao prvu robnu kucu.


[[de:Aristide Boucicaut]]

[[en:Aristide Boucicaut]]
Posto je izgubio zaposlenjekao sef odeljenjau jednoj pariskoj trgovini,Aristid Busiko je otisao svom prijatelju trgovcu i predlozio da se udruze i tako udruzeni prodaju najraznovrsniju robu po najnize mogucim,ali utvrdzenim cenama.Prijatelj je prihvatio.Novoj prodavnici dali su naziv ,,Bon Marse,, to jest ,,Jeftinoca,, nisu se ni nadali sta ce postici.To je bila prava senzacija za tadasnju trgovinu.U njihovoj radnji nije vise bilo cenkanja,kao do tad,pa su se kupci lakse odlucivali,a kako je sve bilo jevtinije nego drugde,posao je cvetao.
[[fr:Aristide Boucicaut]]
[[la:Aristides Boucicaut]]

Верзија на датум 26. децембар 2010. у 17:59

Aristid Busiko (fr. Aristide Boucicaut, 14. jul 1810, Belem - 26. decembar 1877, Pariz) osnovao je prvu robnu kuću i važi za pionira moderne robne kuće.

Zaposlen je kao šef odeljenja u jednoj pariskoj trgovini, Aristid Busiko je otišao jednom svom prijatelju trgovcu i predložio da se udruže i tako udruženi prodaju najraznovršniju robu po najniže mogućim ali utvrđenim cenama. Novoj prodavnici dali su naziv „bon marse“ (fr. Bon Marché ) tj. „jeftinoca“. To je u ono vreme bila prava senzacija za tadašnju trgovinu. U njihovoj radnji svako je imao slobodni ulaz, nije više bilo cenkanja kao obično do tad a cene etiketirane, pa su se kupci lakše odlučivali, a kako je sve bilo jeftinije nego drugde, posao je cvetao. Dalje su se poslužili raznih atrakcija poput balona za decu i jedne sistematske reklame, kasnije i prodaje preko kataloga, šta je bila inovacija za ono vreme, isto da i radnici imaju provizije na prihode preduzeća. Koncept koji su započeli Busiko i njegovi partneri preuzeli su i drugi trgovci u Francuskoj, ali pre svega u SAD, čime su nastale moderne robne kuće.