Аутокефална црква — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Аутокефална црква''' у [[Православље|православљу]] је самостална [[помјесна црква]], административно и канонски потпуно независна од других [[Помјесна црква|помјесних цркава]]. [[Аутокефалност]] не треба мијешати са [[Аутономна црква|црквеном аутономијом]].
'''Аутокефална црква''', у [[Православље|православљу]], самостална је [[помјесна црква]], административно и канонски потпуно независна од других [[Помјесна црква|помјесних цркава]]. [[Аутокефалност]] не треба мијешати са [[Аутономна црква|црквеном аутономијом]].


Прве аутокефалне цркве су се појавиле у процесу изолације између [[Васељенска патријаршија|патријаршије]] и [[митрополија]] у провинцијама [[Византијско царство|Византијског царства]].
Прве аутокефалне цркве су се појавиле у процесу изолације између [[Цариградска патријаршија|Патријаршије]] и [[митрополија]] у провинцијама [[Византијско царство|Византијског царства]].


== 15 аутокефалних цркава ==
== 15 аутокефалних цркава ==


# [[Васељенска патријаршија]];
# [[Цариградска патријаршија]];
# [[Александријска православна црква]];
# [[Александријска православна црква]];
# [[Антиохијска православна црква]];
# [[Антиохијска православна црква]];

Верзија на датум 4. јануар 2011. у 00:21

Аутокефална црква, у православљу, самостална је помјесна црква, административно и канонски потпуно независна од других помјесних цркава. Аутокефалност не треба мијешати са црквеном аутономијом.

Прве аутокефалне цркве су се појавиле у процесу изолације између Патријаршије и митрополија у провинцијама Византијског царства.

15 аутокефалних цркава

  1. Цариградска патријаршија;
  2. Александријска православна црква;
  3. Антиохијска православна црква;
  4. Јерусалимска православна црква;
  5. Руска православна црква;
  6. Грузијска православна црква;
  7. Српска православна црква;
  8. Румунска православна црква;
  9. Бугарска православна црква;
  10. Кипарска православна црква;
  11. Грчка православна црква;
  12. Албанска православна црква;
  13. Пољска православна црква;
  14. Чехословачка православна црква;
  15. Америчка православна црква.


Постоје такође православне аутономне цркве, које су потчињене некој аутокефалној цркви (нпр. Православна охридска архиепископија је потчињена Српској православној цркви). Јединствена Православна црква је организована у 15 аутокефалних и 6 аутономних цркава, и то представља особеност православља.

Аутокефалност и аутономност

Статус аутономије разликује се од аутокефалности у томе што поглавар аутономне цркве након избора мора бити потврђен од стране поглавара надлежне аутокефалне цркве. Аутокефална црква има свој самостални помјесни или архијерејски сабор, и она је равна свим сестринским аутокефалним црквама. Аутономна црква такође има свој сабор, и њени епископи улазе и у састав сабора киријархалне цркве. Епископи аутономне цркве самостално бирају свог поглавара, али њихов избор мора потврдити киријархални поглавар. Поглавар аутономне цркве прима Свето миро од киријархалног поглавара, и његово се име на молитвама спомиње друго, одмах након имена поглавара аутокефалне цркве.

Види још

Извори