Језеро Пелагићево — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Ред 1: Ред 1:
{{location map|Republika Srpska|label=Језеро Пелагићево|position=left|lat=44.90611|long=18.61139}}
{{location map|Republika Srpska|label=Језеро Пелагићево|position=left|lat=44.90611|long=18.61139}}


'''Језеро Пелагићево''' (Жабар бара) је вјештачко језеро у [[Општина Пелагићево|општини Пелагићево]], [[Република Српска]], [[БиХ]]. Језеро се налази на сјеверу градића [[Пелагићево]]. Језеро је површине око 33 хектра, а дубоко је до 4 метра. Језеро је дуго око 700 метара, а широко око 600 метара. Ово је језеро затвореног типа и напаја се водом из подземних извора. Језеро се не пуни дотоком других површинских вода. Укупан комплекс језера, укључујући и земљишни, је површине око 80 хектара, а њиме газдује пољопривредно добро "Напредак" из Пелагићева. <ref name="Пелагићево">[http://www.opstinapelagicevo.org/jezero_pelagicevo.html Општина Пелагићево: Језеро Пелагићево] {{ср}}</ref> У средини језера се налази острвце, односно полуострво које је насипом на коме је стаза повезано са обалом. На језеру се одржава Међународни риболовачки шаран куп Пелагићево.
'''Језеро Пелагићево''' (Жабар бара) је вјештачко језеро у [[Општина Пелагићево|општини Пелагићево]], [[Република Српска]], [[БиХ]]. Језеро се налази на сјеверу градића [[Пелагићево]]. Језеро је површине око 33 хектра, а дубоко је до 4 метра. Језеро је дуго око 700 метара, а широко око 600 метара. Ово је језеро затвореног типа и напаја се водом из подземних извора. Језеро се не пуни дотоком других површинских вода. Укупан комплекс језера, укључујући и земљишни, је површине око 80 хектара, а њиме газдује пољопривредно добро "Напредак" из Пелагићева.<ref name="Пелагићево">[http://www.opstinapelagicevo.org/jezero_pelagicevo.html Општина Пелагићево: Језеро Пелагићево] {{ср}}</ref> У средини језера се налази острвце, односно полуострво које је насипом на коме је стаза повезано са обалом. На језеру се одржава Међународни риболовачки шаран куп Пелагићево.


== Историја ==
== Историја ==

Верзија на датум 8. јануар 2011. у 07:43

Језеро Пелагићево на карти Босне и Херцеговине
Језеро Пелагићево
Језеро Пелагићево
Језеро Пелагићево на карти Босне и Херцеговине

Језеро Пелагићево (Жабар бара) је вјештачко језеро у општини Пелагићево, Република Српска, БиХ. Језеро се налази на сјеверу градића Пелагићево. Језеро је површине око 33 хектра, а дубоко је до 4 метра. Језеро је дуго око 700 метара, а широко око 600 метара. Ово је језеро затвореног типа и напаја се водом из подземних извора. Језеро се не пуни дотоком других површинских вода. Укупан комплекс језера, укључујући и земљишни, је површине око 80 хектара, а њиме газдује пољопривредно добро "Напредак" из Пелагићева.[1] У средини језера се налази острвце, односно полуострво које је насипом на коме је стаза повезано са обалом. На језеру се одржава Међународни риболовачки шаран куп Пелагићево.

Историја

Језеро у Пелагићеву је настало шездесетих година двадесетог вијека у доба СФРЈ. Корито језера је настало ископавањем шљунка за потребе изградње магистралног пута. Претходно је ово подручје било мочварно. Становништо Пелагићева је ово језеро у вријеме СФРЈ називало и Дипломатским језером јер је језеро због риболова било у том периоду посјећено до стране политичког врха тадашње Југославије. Назив је добило по Васи Пелагићу.

Екосистем

Језеро је 1967. године порибљено са три тоне шарана. На језеру је у доба Југославије основана рибочуварска служба која је надгледала рибљу популацију и контролисала риболов све до распада Југославије и почетка рата када је рибљи фонд драстично смањен због неселективног риболова. У јулу 2004. године, у Пелагићеву је основано друштво спортских риболоваца "Шаран" које је ово језеро порибило са амуром, шараном, штуком, девериком и толстобиком, а обновљена је и рибочуварска служба.

Види још

Референце

Извори

Спољашње везе