Активизам — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.5.1) (Бот Removing incorrect interwiki to plwiki; Брише: pl
м r2.7.1) (Бот Додаје: pl:Aktywizm
Ред 32: Ред 32:
[[nl:Politiek activisme]]
[[nl:Politiek activisme]]
[[no:Aktivisme]]
[[no:Aktivisme]]
[[pl:Aktywizm]]
[[pt:Ativismo]]
[[pt:Ativismo]]
[[ro:Activism]]
[[ro:Activism]]

Верзија на датум 18. јануар 2011. у 21:32

Мировни активисти на Тргу републике у Београду марта 2004.

Активизам је планирано понашање да би се постигли социјални или политички циљеви кроз активности какве су подизање свести, стварање коалиција, вођење политичких кампања, производња пропагандног материјала, стварање публицитета, као и предузимање других акција како би се утицало на социјалне промене[1]. Социјални рад у заједници посебно стимулише развој оних облика активизма који стимулишу промене и утичу на побољшање услова живота, посебно маргиналних група и угрожених појединаца. Услов за то је самоорганизовање појединаца и група[1].

У зависности од контекста времена и друштвене средине, реч активизам добија различите призвуке. У СФРЈ се под активизмом подразумевао политики рад, а једини политички рад је био за Комунистичку партију Југославије. Доласком вишестраначкја, термин активизам се проширио и на актере свих партија, а доласком нових друштвених покрета шири се и на њихове активисте. У контракултурним груговима Запада под речју активиста се најчешће подразумева радикално леви активиста или активиста нових друштвеих покрета.

Активиста је појединац који се бави активизмом а чије акције имају за циљ социјалну промену. У социјалном радуулога активисте" може значити и одбацивање тзв. „објективног" или неутралног становишта у циљу предузимања одређених акција у корист клијента и промену социјалног система, нарочито оних норми које непосредно или посредно штете или могу штетити клијентима.[1]

Активисти посвећени друштвеним променама су обично у једној области више ангажовани него у другој, па тако постоји: мировни активизам, еколошки активизам, феминистички активизам итд.

Напомене

  1. ^ а б в Делови чланка су преузети из књиге Ивана Видановића „Речник социјалног рада“, уз одобрење аутора.