Chevrolet — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: te:చేవ్రొలెట్
м Бот Мења: ko:쉐보레
Ред 56: Ред 56:
[[ja:シボレー]]
[[ja:シボレー]]
[[ka:Chevrolet]]
[[ka:Chevrolet]]
[[ko:시보레]]
[[ko:쉐보레]]
[[la:Chevrolet]]
[[la:Chevrolet]]
[[lb:Chevrolet]]
[[lb:Chevrolet]]

Верзија на датум 20. јануар 2011. у 06:03

Датотека:Chevroletlogo.jpg
Лого Шевролета

Шевролет је амерички произвођач аутомобила, који се разговорно често назива Шеви, а од 1918. године део је Џенерал Моторс концерна. Компанија је на тржишту присутна од 3. новембра 1911., а основао ју је швајцарски возач трка Луис Шевролет, који је 1900. имигрирао у Северну Америку.

Шевролет је током педесетих и шездесетих година прошлог свека доминирао америчким тржиштем, а 1963. Три од десет аутомобила проданих на том тржишту носило је управо Шевролетову значку. У својој историји компанија је производила аутомобиле у свим класама, а међу најпознатије моделе спадају:

  • Субурбан, који је у почетку био караван представљен 1936. под пуним називом Субурбан Кериол, а од осамдесетих име се користи за означавање највећих теренаца у понуди компаније.
  • Корвета, који је један од најпознатијих америчких спортских аутомобила, а на тржишту је присутан од 1953, и досад произведен у шест генерација.
  • Камаро, који је био још један спортски аутомобил, а производио се у четири генерације од 1967. до 2002.

Од 2005. године на целом европском тржишту под именом Шевролет означују се и аутомобили досад продавани под значком јужнокорејског Дајевуа.

Понуда аутомобила марке Цхевролет

САД

Споњашње везе