Каба — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: be-x-old:Кааба
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Координате|21_25_21.22_N_39_49_34.06_E_type:landmark_region:SA|21° 25' 21" СГ Ш, 39° 49' 34" ИГД}}
{{Координате|21_25_21.22_N_39_49_34.06_E_type:landmark_region:SA|21° 25' 21" СГ Ш, 39° 49' 34" ИГД}}
[[Слика:Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg|мини|250п]]
[[Слика:Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg|мини|250п]]
'''Каба''' (арап. „коцка“ или „уточиште ислама“) је централно светилиште ислама. Грађевина у облику квадра, дугачке око 11 -{m}-, а високе око 17 -{m}-. Она се данас налази у средини велике џамије у [[Мека|Меки]]. Представља [[Кибла|киблу]], тј. посебну тачку према којој се [[муслимани]] окрећу у време молитве. Каба за муслимане представља средиште света, његов “пупак”. Сматрају да је она први што је [[Алах]] створио. По исламском веровању, изнад земаљске кабе налази се још седам небеских каба на седам небеса, и све оне стоје управо испод Алаховог престола који обилазе анђели [[малаика]], па и људи на исти начин обилазе око овог камена.
'''Каба''' (арап. „коцка“ или „уточиште ислама“) је централно светилиште ислама. Грађевина у облику квадра, дугачке око 11 -{m}-, а високе око 17 -{m}-. Она се данас налази у средини велике џамије у [[Мека|Меки]]. Представља [[Кибла|киблу]], тј. посебну тачку према којој се [[муслимани]] окрећу у време молитве. Каба за муслимане представља средиште света, његов “пупак”. Сматрају да је она први што је [[Алах]] створио. По исламском веровању, изнад земаљске кабе налази се још седам небеских каба на седам небеса, и све оне стоје управо испод Алаховог престола који обилазе анђели [[мелеки]], па и људи на исти начин обилазе око овог камена.


==Црни камен==
==Црни камен==
У југоисточном делу грађевине уграђен је [[Црни камен]], и он је најсветији предмет у Каби. За њега сматрају да је “камен темељац”, “десна рука Божија на земљи”. Муслимани према овом камену исказују велико поштовање, љубе га и додирују, нарочито током [[хаџилук]]а. Иако се клањају камену, инсистирају на томе да су молитве овде изговорене упућене Алаху а не камену.
У југоисточном делу грађевине уграђен је [[Црни камен]], и он је најсветији предмет у Каби. За њега сматрају да је “камен темељац”, “десна рука Божија на земљи”. Муслимани према овом камену исказују велико поштовање, љубе га и додирују, нарочито током [[хаџилук]]а. Муслимани се не клањају камену, молитве овде изговорене упућене су Богу.


==Изглед==
==Изглед==
Каба има само једна врата, али је њен религијски значај више у спољашњости. Од црног камена се простире 2 -{m}- дугачак зид – [[мултзам]] који се протеже до улазних врата. Верници се на њега наслањају да би добили благослов. Каба је најчешће покривена прекривачем – ''кисвом'' – начињеним од тешког црног платна са тракама на којима су извезени стихови из [[Куран]]а. Око Кабе се налази гранитни плочник који се назива ''матиф''. Насупрот угла у коме је уграђен црни камен, налази се зграда у којој је свети бунар [[Земзем]], док се пред североисточним делом налази камен, за који се тврди да представља отисак стопала [[Аврам]]а, кога муслимани сматрају градитељем кабе.
Каба има само једна врата, али је њен религијски значај више у спољашњости. Од црног камена се простире 2 -{m}- дугачак зид – [[мултзам]] који се протеже до улазних врата. Верници се на њега наслањају да би добили благослов. Каба је најчешће покривена прекривачем – ''кисвом'' – начињеним од тешког црног платна са тракама на којима су извезени стихови из [[Куран]]а. Око Кабе се налази гранитни плочник који се назива ''матиф''. Насупрот угла у коме је уграђен црни камен, налази се зграда у којој је свети бунар [[Земзем]], док се пред североисточним делом налази камен, за који се тврди да представља отисак стопала [[Аврам]]а, кога муслимани сматрају градитељем Кабе.


{{Commonscat|Kaaba}}
{{Commonscat|Kaaba}}

Верзија на датум 1. фебруар 2011. у 23:23

Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:21_25_21.22_N_39_49_34.06_E_type:landmark_region:SA
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

Каба (арап. „коцка“ или „уточиште ислама“) је централно светилиште ислама. Грађевина у облику квадра, дугачке око 11 m, а високе око 17 m. Она се данас налази у средини велике џамије у Меки. Представља киблу, тј. посебну тачку према којој се муслимани окрећу у време молитве. Каба за муслимане представља средиште света, његов “пупак”. Сматрају да је она први што је Алах створио. По исламском веровању, изнад земаљске кабе налази се још седам небеских каба на седам небеса, и све оне стоје управо испод Алаховог престола који обилазе анђели мелеки, па и људи на исти начин обилазе око овог камена.

Црни камен

У југоисточном делу грађевине уграђен је Црни камен, и он је најсветији предмет у Каби. За њега сматрају да је “камен темељац”, “десна рука Божија на земљи”. Муслимани према овом камену исказују велико поштовање, љубе га и додирују, нарочито током хаџилука. Муслимани се не клањају камену, молитве овде изговорене упућене су Богу.

Изглед

Каба има само једна врата, али је њен религијски значај више у спољашњости. Од црног камена се простире 2 m дугачак зид – мултзам који се протеже до улазних врата. Верници се на њега наслањају да би добили благослов. Каба је најчешће покривена прекривачем – кисвом – начињеним од тешког црног платна са тракама на којима су извезени стихови из Курана. Око Кабе се налази гранитни плочник који се назива матиф. Насупрот угла у коме је уграђен црни камен, налази се зграда у којој је свети бунар Земзем, док се пред североисточним делом налази камен, за који се тврди да представља отисак стопала Аврама, кога муслимани сматрају градитељем Кабе.