Сионска Горница — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
чланак Сионска Горница, ®Мишкоо
 
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
[[Слика:Jerusalem Cenacle BW 5.JPG|мини|200п|Сионска Горница ,у данашње време]]
[[Слика:Jerusalem Cenacle BW 5.JPG|мини|200п|Сионска Горница, у данашње време]]

'''Сионска Горница''' (лат. Coenaculum),такође позната и као “Горња соба”''је кућа Светог Јована Богослова'', која је имала два спрата, и где је на спрату одржана [[Тајна вечера]] где су се састали [[Исус Христос]] и [[апостоли]], и то је место где су се десили и други догађаји везани за хришћанство, а описани су у [[Нови завет|Новом завету]].
'''Сионска Горница''' ({{Јез-лат|Coenaculum}}), такође позната и као ''Горња соба'', кућа је Светог Јована Богослова, која је имала два спрата, и где је на спрату одржана [[Тајна вечера]] где су се састали [[Исус Христос]] и [[апостоли]], и то је место где су се десили и други догађаји везани за хришћанство, а описани су у [[Нови завет|Новом завету]].
Зграда , '''Сионска горница''' је на [[Сионска гора|Сионској Гори]], у граду [[Јерусалим|Јерусалиму]], и поред то га што је ту одржана Тајна вечера, то је место где су иначе често боравили апостоли, приликом својих боравака у Јерусалиму.

Зграда , ''Сионска горница'' је на [[Сионска гора|Сионској Гори]], у граду [[Јерусалим]]у, и поред то га што је ту одржана Тајна вечера, то је место где су иначе често боравили апостоли, приликом својих боравака у Јерусалиму.

== Историја ==


==Историја==
Рана историја Сионске Горнице је неизвесна, било је више покушаја од стране научника да се успостави хронологија заснована на археолошким доказима и неким историјским изворима.
Рана историја Сионске Горнице је неизвесна, било је више покушаја од стране научника да се успостави хронологија заснована на археолошким доказима и неким историјским изворима.
Зграда је током времена рушена и обнављана. Највероватније су је запалили темплари у последњем крсташком рату. Обновили су је фрањевци у 14. веку(1335.).У прво време је била црква, касније џамија, синагога.
Зграда је током времена рушена и обнављана. Највероватније су је запалили темплари у последњем крсташком рату. Обновили су је фрањевци у 14. веку(1335.).У прво време је била црква, касније џамија, синагога.


===Св.Сава као ктитор===
=== Свети Сава као ктитор ===

[[Свети Сава]] је, приликом свог првог ходочашћа у [[Света Земља|Свету земљу]], био велики дародавац манастира и цркава . Приликом обиласка Сиона, са патријархом Атанасијем из Јерусалимске патријаршије , ''архиепископ Сава је купио кућу''(Св. Јована Богослова) тј. '''Сионска Горницу''' , од Сарацена,(мухамеданци) и платио је златом и сребром које је добио од краља Радослава. На Сиону је купио и земљиште за српски манастир, подигао је и Цркву светог Јована коју ће, заједно с кућом,манастиром, даривати као метох[[Манастир светог Саве Освећеног| Лаври светог Саве Освећеног]], Јерусалимској патријаршији. У потоњим крсташким ратовима и црква и кућа ,српски манастир , су порушени.
[[Свети Сава]] је, приликом свог првог ходочашћа у [[Света Земља|Свету земљу]], био велики дародавац манастира и цркава. Приликом обиласка Сиона, са патријархом Атанасијем из Јерусалимске патријаршије, архиепископ Сава је купио кућу (Св. Јована Богослова) тј. ''Сионска Горницу'', од Сарацена (мухамеданаца) и платио је златом и сребром које је добио од краља Радослава. На Сиону је купио и земљиште за српски манастир, подигао је и Цркву Светог Јована коју ће, заједно с кућом, манастиром, даривати као метох [[Манастир Светог Саве Освећеног|Лаври Светог Саве Освећеног]], Јерусалимској патријаршији. У потоњим крсташким ратовима и црква и кућа, српски манастир, су порушени.

== Данас ==

Зграда је данас је у власништву израелске владе. Испод ''Сионске Горнице'' је [[Давидов гроб]].
* Улаз је слободан, али се не може користити за молитву и друге хришћанске обреде.

== Спољашње везе ==


* [http://www.vecernjenovosti.info/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:316725-U-cast-srpskom-prosvetitelju В.Новости- о Св. Сави и Јерусалиму]
==Данас==
* [http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998/07/article-06.html Српско наслеђе - Св. Сава у Светој земљи]
Зграда је данас је у власништву израелске владе . Испод ''Сионске Горнице'', је [[Давидов гроб]].
*Улаз је слободан, али се не може користити за молитву и друге хришћанске обреде.
==Спољашње везе==
*[http://www.vecernjenovosti.info/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:316725-U-cast-srpskom-prosvetitelju В.Новости- о Св. Сави и Јерусалиму]
*[http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998/07/article-06.html Српско наслеђе - Св. Сава у Светој земљи]


[[Категорија:Библијске локације]]
[[Категорија:Библијске локације]]

Верзија на датум 9. фебруар 2011. у 15:11

Сионска Горница, у данашње време

Сионска Горница (лат. Coenaculum), такође позната и као Горња соба, кућа је Светог Јована Богослова, која је имала два спрата, и где је на спрату одржана Тајна вечера где су се састали Исус Христос и апостоли, и то је место где су се десили и други догађаји везани за хришћанство, а описани су у Новом завету.

Зграда , Сионска горница је на Сионској Гори, у граду Јерусалиму, и поред то га што је ту одржана Тајна вечера, то је место где су иначе често боравили апостоли, приликом својих боравака у Јерусалиму.

Историја

Рана историја Сионске Горнице је неизвесна, било је више покушаја од стране научника да се успостави хронологија заснована на археолошким доказима и неким историјским изворима. Зграда је током времена рушена и обнављана. Највероватније су је запалили темплари у последњем крсташком рату. Обновили су је фрањевци у 14. веку(1335.).У прво време је била црква, касније џамија, синагога.

Свети Сава као ктитор

Свети Сава је, приликом свог првог ходочашћа у Свету земљу, био велики дародавац манастира и цркава. Приликом обиласка Сиона, са патријархом Атанасијем из Јерусалимске патријаршије, архиепископ Сава је купио кућу (Св. Јована Богослова) тј. Сионска Горницу, од Сарацена (мухамеданаца) и платио је златом и сребром које је добио од краља Радослава. На Сиону је купио и земљиште за српски манастир, подигао је и Цркву Светог Јована коју ће, заједно с кућом, манастиром, даривати као метох Лаври Светог Саве Освећеног, Јерусалимској патријаршији. У потоњим крсташким ратовима и црква и кућа, српски манастир, су порушени.

Данас

Зграда је данас је у власништву израелске владе. Испод Сионске Горнице је Давидов гроб.

  • Улаз је слободан, али се не може користити за молитву и друге хришћанске обреде.

Спољашње везе