Сауна — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.5.1) (Робот додаје: mrj:Момоца (сауна)
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
[[Слика:Sauna inside.jpg|десно|мини|Типична домаћа финска сауна]]
[[Слика:Sauna inside.jpg|десно|мини|Типична домаћа финска сауна]]
'''Сауна''' је [[фински језик|финска]] реч која обележава малу [[Зграда|зграду]] или просторију која се после загревања употребљава за сауновање. Унутрашњост сауне је јако добро изолована од околине и обложена је дрвом које јако добро делује на психу [[човек]]а. У сауни је инсталација за грејање – пећи које загревају и до 140 [[Целзијус (јединица)|˚C]] у финској сауни је и [[Камен|камење]] на пећи на које се сипа [[вода]] да би се створила пара која повећава влажност ваздуха. Влажност у сауни је обично мала и износи неколико десетина процената., слово
'''Сауна''' је финска реч која обележава малу зграду или просторију која се после загревања употребљава за сауновање. Унутрашњост сауне је јако добро изолована од околине и обложена је дрветом које јако добро делује на психу човека. У сауни је инсталација за грејање – пећи које се загревају и до 140 ˚C. У финској сауни се користи и камење на пећи на које се сипа вода да би се створила пара која повећава влажност ваздуха. Влажност у сауни је обично мала и износи неколико десетина процената.
У пећима сауне се обично ложи дрвом али јако честа је и употреба електричне енергије најме у [[кућа]]ма а по некад се можемо сусрести и са нафтним пећима. Примитивна сауна може функционисати и без саунских пећи и греје се камењем које се разжари напољу на отвореној ватри. То је био принцип који је употребљаван првобитно.
У пећима сауне се обично ложи дрвима али јако честа је и употреба електричне енергије у кућним саунама, а по некад се можемо сусрести и са нафтним пећима. Примитивна сауна може функционисати и без саунских пећи и греје се камењем које се разжари напољу на отвореној ватри. То је био принцип који је употребљаван првобитно.


{{Кратко}}
{{Кратко}}

Верзија на датум 20. фебруар 2011. у 09:54

Типична домаћа финска сауна

Сауна је финска реч која обележава малу зграду или просторију која се после загревања употребљава за сауновање. Унутрашњост сауне је јако добро изолована од околине и обложена је дрветом које јако добро делује на психу човека. У сауни је инсталација за грејање – пећи које се загревају и до 140 ˚C. У финској сауни се користи и камење на пећи на које се сипа вода да би се створила пара која повећава влажност ваздуха. Влажност у сауни је обично мала и износи неколико десетина процената. У пећима сауне се обично ложи дрвима али јако честа је и употреба електричне енергије у кућним саунама, а по некад се можемо сусрести и са нафтним пећима. Примитивна сауна може функционисати и без саунских пећи и греје се камењем које се разжари напољу на отвореној ватри. То је био принцип који је употребљаван првобитно.

Спољашње везе

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA