Украјинска православна црква у Канади — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
мНема описа измене
Ред 7: Ред 7:
== Историја ==
== Историја ==


Јула [[1918]], у граду [[Саскатун]], провинција [[Саскачеван]], била је образована црквена општина и братство под називом ''Украјинска грчка православна црква Канаде'' ({{Јез-енгл|Ukrainian Greek Orthodox Church of Canada (UGOCC)}}). Братство, у чији састав су ушли и бивши унијати, заједнички је осудило [[Брестовска унија|Брестовску унију]]. Тражећи епископско руководство, чланови општине су се обратили руском епископу алеутском и северноамеричком Александру (Немоловском), који је у почетку пристао да се стави на чело општине, али је касније одбио.
Јула [[1918]], у граду [[Саскатун]], провинција [[Саскачеван]], била је образована црквена општина и братство под називом ''Украјинска грчка православна црква у Канади'' ({{Јез-енгл|Ukrainian Greek Orthodox Church of Canada (UGOCC)}}). Братство, у чији састав су ушли и бивши унијати, заједнички је осудило [[Брестовска унија|Брестовску унију]]. Тражећи епископско руководство, чланови општине су се обратили руском епископу алеутском и северноамеричком Александру (Немоловском), који је у почетку пристао да се стави на чело општине, али је касније одбио.


Дана [[28. децембар|28. децембра]] [[1918]], одржан је Први сабор Украјинске грчке православне цркве у Канади, након кога је отворена семинарија у [[Саскатун]]у.
Дана [[28. децембар|28. децембра]] [[1918]], одржан је Први сабор Украјинске грчке православне цркве у Канади, након кога је отворена семинарија у [[Саскатун]]у.
Ред 25: Ред 25:
Дана [[23. јул]]а [[2006]], одржано је устоличење архиепископа винипешког и митрополита канадског Ивана (Стинке).
Дана [[23. јул]]а [[2006]], одржано је устоличење архиепископа винипешког и митрополита канадског Ивана (Стинке).


Јула 2010, XXII сабор Украјинске православне цркве у Канади је уважио оставку митрополита Ивана и изабрао његовог насљедника, који је постао архиепископ Јуриј (Калишчук).
Јула [[2010]], -{XXII}- сабор Украјинске православне цркве у Канади је уважио оставку митрополита Ивана и изабрао његовог насљедника, који је постао архиепископ Јуриј (Калишчук).


== Савремено стање ==
== Савремено стање ==

Верзија на датум 6. март 2011. у 19:39

Датотека:Metropolitan Cathedral Winnipeg.jpg
Катедрала у Винипегу

Украјинска православна црква у Канади (укр. Українська Православна Церква в Канаді; енгл. Ukrainian Orthodox Church of Canada) је органски дио Цариградске патријаршије.

Поглавар је господин Јуриј, а сједиште се налази у Винипегу.

Историја

Јула 1918, у граду Саскатун, провинција Саскачеван, била је образована црквена општина и братство под називом Украјинска грчка православна црква у Канади (енгл. Ukrainian Greek Orthodox Church of Canada (UGOCC)). Братство, у чији састав су ушли и бивши унијати, заједнички је осудило Брестовску унију. Тражећи епископско руководство, чланови општине су се обратили руском епископу алеутском и северноамеричком Александру (Немоловском), који је у почетку пристао да се стави на чело општине, али је касније одбио.

Дана 28. децембра 1918, одржан је Први сабор Украјинске грчке православне цркве у Канади, након кога је отворена семинарија у Саскатуну.

Други сабор је био одржан 27. новембра 1919. године у присуству антиохијског митрополита Германа (Шехади), који се налазио на челу ове Цркве посљедњих пет година.

Након 1924, Украјинска грчка православна црква у Канади је прешла под окриље неканонске Украјинске аутокефалне православне цркве. Од тада се на њеном челу налазио неканонски архијереј Јоан Теодорович (1924—1946).

Године 1948, вјерници Украјинске грчке православне цркве у Канади су се одвојили од Јоана Теодоровича, и 1949. на њихово чело се ставио самозвани патријарх Мстислав Скрипник, а од 1951 — митрополит Иларион (Огијенко).

Година 1950-их, Украјинска грчка православна црква у Канади је успоставила односе с Украјинском православном заграничном црквом. Године 1945, био је основан Институт Светог Андреја.

Године 1951, Украјинска грчка православна црква у Канади је проглашена за митрополију, и била је извршена подјела на двије епархије. Године 1959, основана је и трећа епархија. У том времену, било је укупно 270 парохија, 76 свештеника и око 140 хиљада вјерника.

Покушаји да се уреди канонски статус Украјинске грчке православне цркве у Канади су дали резултата 1. априла 1990, када је Украјинска грчка православна црква у Канади била подведена под јурисдикцију Цариградске патријаршије, с промјеном њеног назива у Украјинска православна црква у Канади.

Дана 23. јула 2006, одржано је устоличење архиепископа винипешког и митрополита канадског Ивана (Стинке).

Јула 2010, XXII сабор Украјинске православне цркве у Канади је уважио оставку митрополита Ивана и изабрао његовог насљедника, који је постао архиепископ Јуриј (Калишчук).

Савремено стање

У Украјинској православној цркви у Канади, као литургијски језици, употребљавају се црквенословенски, украјински, енглески и француски језик.

У данашње вријеме, Црква има 4 епископа, 200 храмова и капела и око 100 свештеника.

Године 1961, било је регистровано око 119 хиљада вјерника те Цркве, а 2004. само око 11 хиљада. [1]

Види још

Извори

Спољашње везе