Хомицид — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Убиство''' је у најширем смислу свако [[човек|људско]] дело које за непосредну последицу има [[смрт]] друге особе. Такође се кориснти и израз -{homicid}- ({{јез-лат|homo [човек] + cide [сећи]}}).
'''Хомицид''' ({{јез-лат|-{homicid}-; homo - човек + cide - сећи}}) је у најширем смислу свако [[човек|људско]] дело које за непосредну последицу има [[смрт]] друге особе.


У ужем смислу убиство је одузимање људског живота противно [[право|праву]], па се често као дефиниција наводи ''противправно лишавање'', односно ''противправно одузимање живота''. Готово све државе у својим правним системима убиство сматрају једним од најтежих [[злочин]]а, те га у складу с тиме регулишу.
У ужем смислу [[убиство]] је одузимање људског живота противно [[право|праву]], па се често као дефиниција наводи ''противправно лишавање'', односно ''противправно одузимање живота''. Готово све државе у својим правним системима убиство сматрају једним од најтежих [[злочин]]а, те га у складу с тиме регулишу.


[[Категорија:Злочини]]
[[Категорија:Злочини]]
Ред 9: Ред 9:
[[fr:Homicide]]
[[fr:Homicide]]
[[it:Omicidio]]
[[it:Omicidio]]
[[simple:Murder]]
[[sh:Ubistvo]]

Верзија на датум 29. март 2011. у 07:01

Хомицид (лат. homicid; homo - човек + cide - сећи) је у најширем смислу свако људско дело које за непосредну последицу има смрт друге особе.

У ужем смислу убиство је одузимање људског живота противно праву, па се често као дефиниција наводи противправно лишавање, односно противправно одузимање живота. Готово све државе у својим правним системима убиство сматрају једним од најтежих злочина, те га у складу с тиме регулишу.