Сионска Горница — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
м r2.7.1) (Робот додаје: cs:Večeřadlo
Ред 31: Ред 31:
[[bg:Сионска горница]]
[[bg:Сионска горница]]
[[br:Cenaculum]]
[[br:Cenaculum]]
[[cs:Večeřadlo]]
[[de:Abendmahlssaal]]
[[de:Abendmahlssaal]]
[[en:Cenacle]]
[[en:Cenacle]]

Верзија на датум 6. април 2011. у 10:41

Сионска Горница, у данашње време

Сионска Горница (лат. Coenaculum), такође позната и као Горња соба, кућа је Светог Јована Богослова, која је имала два спрата, и где је на спрату одржана Тајна вечера где су се састали Исус Христос и апостоли, и то је место где су се десили и други догађаји везани за хришћанство, а описани су у Новом завету.

Зграда, Сионска горница је на Сионској Гори, у граду Јерусалиму, и поред то га што је ту одржана Тајна вечера, то је место где су иначе често боравили апостоли, приликом својих боравака у Јерусалиму.

Историја

Рана историја Сионске Горнице је неизвесна, било је више покушаја од стране научника да се успостави хронологија заснована на археолошким доказима и неким историјским изворима. Зграда је током времена рушена и обнављана. Највероватније су је запалили темплари у последњем крсташком рату. Обновили су је фрањевци у 14. веку(1335.). У прво време је била црква, касније џамија, синагога.

Свети Сава као ктитор

Свети Сава је, приликом свог првог ходочашћа у Свету земљу, био велики дародавац манастира и цркава. Приликом обиласка Сиона, са патријархом Атанасијем из Јерусалимске патријаршије, архиепископ Сава је купио кућу (Св. Јована Богослова) тј. Сионска Горницу, од Сарацена (мухамеданаца) и платио је златом и сребром које је добио од краља Радослава. На Сиону је купио и земљиште за српски манастир, подигао је и Цркву Светог Јована коју ће, заједно с кућом, манастиром, даривати као метох Лаври Светог Саве Освећеног, Јерусалимској патријаршији. У потоњим крсташким ратовима и црква и кућа, српски манастир, су порушени.

Данас

Зграда је данас је у власништву израелске владе. Испод Сионске Горнице је Давидов гроб.

  • Улаз је слободан, али се не може користити за молитву и друге хришћанске обреде.

Спољашње везе