Термистор — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: fa:ترمیستور
м r2.7.1) (Робот додаје: fi:Termistori
Ред 75: Ред 75:
[[ru:Термистор]]
[[ru:Термистор]]
[[sk:Termistor]]
[[sk:Termistor]]
[[fi:Termistori]]
[[sv:Termistor]]
[[sv:Termistor]]
[[uk:Терморезистор]]
[[uk:Терморезистор]]

Верзија на датум 10. април 2011. у 15:42

Термистор.
Отпорно-температурна карактеристика типичног НТК термистора.

Термистор је тип отпорника чији се електрични отпор мијења са промјеном температуре. Због те особине, налази примјену као сензор (осјетило) температурних промјена.

Нажалост, овисност отпора о температури је не-линеарна, што отежава кориштење термистора. Са друге стране, осјетљивост је велика и на мале промјене температуре. Због тих особина, термистори се највише користе тамо гдје је потребно тестирање горње и доње граничне температуре, а не за мјерење исте.

Термистор је сачињен од пулупроводног материјала, обично неке врсте металног оксида.

Начин употребе

При споју термистора у напонском дјелитељу, излазни напон расте при повећању температуре (зато јер се отпор НТК термистора смањује).

Термистор се може поставити у отпорни мост или напонски дјелитељ. Код напонског дјелитеља (на слици), промјена отпора са температуром доводи до промјене излазног напона, што се лако регистрира са волтметром или даље обрађује са аналогно-дигиталним претварачем.

Врсте

Главна подјела је на термисторе са позитивним (позитивни температурни коефицијент, ПТК) и негативним (НТК) температурним коефицијентом. Ако се отпор повећава са повећањем температуре, то је ПТК термистор. У супротном случају имамо НТК термистор.

Само-загријавање и уништење

Симбол термистора.

При ниским температурама, и врло мале струје кроз термистор могу да произведу довољно топлине да долази до повишења температуре истог и смањења отпора. Ово смањење отпора узрокује још већу струју кроз термистор, и долази до ефекта лавине, који може да уништи термистор (у најгорем случају) или да доведе до погрешног мјерења.

Због ових потешкоћа, термистор треба бити редно (серијски) повезан са обичним отпорником у напонски дјелитељ или мост, и струја кроз термистор треба бити минимизирана.

Добре особине

  • мале димензије
  • ниска цијена
  • велика осјетљивост на промјене температуре
  • брза реакција

Лоше особине

  • Нелинеарна Р-Т карактеристика
  • Ограничен температурни опсег
  • Грешке мјерења, могуће уништење, због само-загријавања

Литература

  • Robert N. Bateson, Introduction to Control System Technology, 6th edition, Prentice Hall, ISBN 0-13-895483-6, стране 288 и 289.

Спољашње везе