Аеродром Бејрут — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.6.4) (Робот мења: it:Aeroporto Internazionale di Beirut
Ред 42: Ред 42:


== Историја ==
== Историја ==
Аеродром Бејрут је отворен 23. априла 1954. године, заменивши мањи аеродром "Бир Хасан".
Аеродром Бејрут је отворен 23. априла 1954. године, заменивши мањи аеродром „Бир Хасан“. Дана [[22. јун]]а [[2005]]. године аеродром је преименован у Међународни Аеродром Рафик Харири у част [[Рафик Харири]]а, преседнику Либана који је 2005. године убијен у експлозији.
[[22. јун]]а [[2005]]. године аеродром је преименован у Међународни Аеродром Рафик Харири у част [[Рафик Харири]]а, преседнику Либана који је 2005. године убијен у експлозији.


Војска Израела је су нападала Аеродром Бејрут три пута. Први пут се то десило преко ноћи 28. децембра [[1968]]. године, када је израелска војска изненада бомбардовала аеродром као одговор на напад [[Ел Ал]] авиона на [[Аеродром Атина|атинском аеродрому]]. Као последица тог напада 13 цивилних авиона либанских авио-компанија је било уништено. Други пут је израелска војска бомбардовала аеродром током инвазије на Либан [[1982]]. године. Задњи напад на аеродром је био [[13. јул]]а [[2006]]. године око 6 ујутру када је израелска војска уништила све три писте аеродрома. Либанска влада је 2006. након бомбардовања писте затворила аеродром за саобраћај.
Војска Израела је нападала Аеродром Бејрут три пута. Први пут се то десило током ноћи 28. децембра [[1968]]. године, када је израелска војска изненада бомбардовала аеродром као одговор на напад [[Ел Ал]] авиона на [[Аеродром Атина|атинском аеродрому]]. Као последица тог напада 13 цивилних авиона либанских авиокомпанија је било уништено. Други пут је израелска војска бомбардовала аеродром током инвазије на Либан [[1982]]. године. Трећи напад на аеродром је био [[13. јул]]а [[2006]]. године око 6 ујутру када је израелска војска уништила све три писте аеродрома.


Током израелског напада на Либан у јулу 2006. године, аеродром је био затворен за летове. Након бомбардовања, [[17. август]]а 2006. године Мидл Ист ерлајнс лет из [[Аман]]а је слетео на аеродром, а истог дана и [[Ројал Џордејнијан]], такође из Амана. Све писте су биле поправљене за саобраћај. 7. септембра 2007. године Изреаел је прекинуо блоакду Либану. После неколико дана су и познатије авио-компаније сслетеле на аеродром, као што су [[Бритиш ервејз]], [[Галф ер]], [[ЕгипатЕр]], [[Емирати]], [[Ер Алжир]], [[Ер Арабија]], [[Ер Франс]], [[Етихад ервејз]], [[Јат ервејз]], [[Ројал ер Марок]] и [[Сајпрус ервејз]]. Током бомбардовања многе авио компаније су користиле [[Аеродром Ларнака]] уместо Аеродрома Бејрут.
Након бомбардовања либанска влада је аеродром затворила за саобраћај. Дана [[17. август]]а 2006. године Мидл Ист ерлајнс лет из [[Аман]]а је слетео на аеродром, а истог дана и [[Ројал Џордејнијан]], такође из Амана. Све писте су биле поправљене за саобраћај. 7. септембра 2007. године када је Изреаел прекинуо блоакду Либану. После неколико дана су и познатије авиокомпаније слетеле на аеродром, ([[Бритиш ервејз]], [[Галф ер]], [[ЕгипатЕр]], [[Емирати]], [[Ер Алжир]], [[Ер Арабија]], [[Ер Франс]], [[Етихад ервејз]], [[Јат ервејз]], [[Ројал ер Марок]] и [[Сајпрус ервејз]]). Током бомбардовања многе авио компаније су користиле [[Аеродром Ларнака]] уместо Аеродрома Бејрут.


== Авиокомпаније и дестинације ==
== Авиокомпаније и дестинације ==

Верзија на датум 26. јун 2011. у 00:38

Шаблон:Airport frame Шаблон:Airport title Шаблон:Airport image

Аеродром Бејрут
Општи подаци
IATA BEY
ICAO OLBA
Тип Јавни/Војни
Оператор Middle East Airports Services (MEAS) S.A.L.
Држава Либан
Надморска висина 27 m
Полетно-слетне стазе
Смер Дужина Површина
{{{угао_писте}}} {{{дужина_писте_m}}} {{{дужина_писте_ft}}} {{{површина_писте}}}

Шаблон:Runway title Шаблон:Runway Шаблон:Runway Шаблон:Runway Шаблон:End frame

Поглед Аеродром Бејрут

Међународни Аеродром Рафик Харири Бејрут (ИАТА: BEY, ИКАО: OLBA) (арап. مطار بيروت الدولي) је једини јавни аеродром у Либану. Аеродром се налази 9 km јужно од центра Бејрута, и ту је смештана база Либанске националне авио-компаније, Мидл Ист ерлајнс. На аеродрому је такође базирана карго авио-компанија Транс Медитераниен ервејз и нова чартер авио-компанија МенаЏет.

Историја

Аеродром Бејрут је отворен 23. априла 1954. године, заменивши мањи аеродром „Бир Хасан“. Дана 22. јуна 2005. године аеродром је преименован у Међународни Аеродром Рафик Харири у част Рафик Харириа, преседнику Либана који је 2005. године убијен у експлозији.

Војска Израела је нападала Аеродром Бејрут три пута. Први пут се то десило током ноћи 28. децембра 1968. године, када је израелска војска изненада бомбардовала аеродром као одговор на напад Ел Ал авиона на атинском аеродрому. Као последица тог напада 13 цивилних авиона либанских авиокомпанија је било уништено. Други пут је израелска војска бомбардовала аеродром током инвазије на Либан 1982. године. Трећи напад на аеродром је био 13. јула 2006. године око 6 ујутру када је израелска војска уништила све три писте аеродрома.

Након бомбардовања либанска влада је аеродром затворила за саобраћај. Дана 17. августа 2006. године Мидл Ист ерлајнс лет из Амана је слетео на аеродром, а истог дана и Ројал Џордејнијан, такође из Амана. Све писте су биле поправљене за саобраћај. 7. септембра 2007. године када је Изреаел прекинуо блоакду Либану. После неколико дана су и познатије авиокомпаније слетеле на аеродром, (Бритиш ервејз, Галф ер, ЕгипатЕр, Емирати, Ер Алжир, Ер Арабија, Ер Франс, Етихад ервејз, Јат ервејз, Ројал ер Марок и Сајпрус ервејз). Током бомбардовања многе авио компаније су користиле Аеродром Ларнака уместо Аеродрома Бејрут.

Авиокомпаније и дестинације

Следеће авиокомпаније су користиле Аеродром Бејрут (од априла 2008.):

Карго

Спољашње везе