Габријеле Д’Анунцио — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.6.4) (Робот мења: sv:Gabriele D’Annunzio
м r2.7.1) (Робот мења: nl:Gabriele d'Annunzio
Ред 78: Ред 78:
[[ko:가브리엘레 단눈치오]]
[[ko:가브리엘레 단눈치오]]
[[la:Gabriel D'Annunzio]]
[[la:Gabriel D'Annunzio]]
[[nl:Gabriele D'Annunzio]]
[[nl:Gabriele d'Annunzio]]
[[no:Gabriele D'Annunzio]]
[[no:Gabriele D'Annunzio]]
[[pms:Gabriele d'Annunzio]]
[[pms:Gabriele d'Annunzio]]

Верзија на датум 1. јул 2011. у 06:31

Габријеле Д'Анунцио
Габријеле Д'Анунцио
Датум рођења(1863-03-12)12. март 1863.
Место рођењаПескара
Датум смрти1. март 1938.(1938-03-01) (74 год.)
Место смртиГардоне Ривијера

Габријеле Д'Анунцио (итал. Gabriele d'Annunzio; Пескара, 12. март 18631. март 1938) је био италијански песник, драматург, авантурист и политичар. Био је један од значајнијих чланова иредентистичког покрета и идејни зачетник италијанског фашизма.

Политика

Грађани Ријеке дочекују Д'Анунција

Д'Анунцио се често приказује као претеча и идејни зачетник италијанског фашизма. Његова властита отворена политичка гледишта која су изронила приликом стварања Устава Слободне Државе Ријека којег је израдио у сарадњи са синдикалистом Алцестеом де Амбрисом. Де Амбрис је припремио политичку мрежу којој је Д'Анунцио своје песничке вештине.

Де Амбрис је био вођа групе италијанских помораца који су подигли устанак и ставили се у службу Д'Анунција са својим пловилима. Устав је утемељио корпоративну државу, са девет корпорација које су представљале различите привредне гране (радници, послодавци, стручњаци) и десету која је требало да представља „надмоћна“ људска бића (јунаке, песнике, пророке, надљуде). Устав је такође прогласио музику као један од темеља државе.

Већину ствари везаних за диктаторско владање које је користио Бенито Мусолини је научио од Д'Анунција: методе владања Ријеком, привреда и корпоративна држава, трикови на позорници, велики и емотивни јавни националистички обреди, римски поздрав, реторичка питања маси, следбеници у црним кошуљама, Ардити, са својим дисциплинованим, окрутним одговорима на било какве знакове неслагања са службеном власти.

Д'Анунцио је по неким идејама зачетник праксе присилног затварања политичких противника, коришћење рицинусовог уља и сличних метода у сврху понижавања, онемогућавања те каткад и убијања. Таква пракса је постала уобичајено средство деловања црнокошуљаша.

Д'Анунцио је подржавао италијанску експанзионистичку политику те је између осталог и похвалио италијанску инвазију на Етиопију.

Види још