Sauropodi — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 36: Ред 36:
==Inteligencija==
==Inteligencija==
Ove životinje imale su oklop,debelu kožu i snažan rep.[[Inteligencija]] im nije bila potrebna.Velik broj [[naučnik|naučnika]] veruje da su '''sauropodi''' bili prilično glupi.
Ove životinje imale su oklop,debelu kožu i snažan rep.[[Inteligencija]] im nije bila potrebna.Velik broj [[naučnik|naučnika]] veruje da su '''sauropodi''' bili prilično glupi.
Eksperimenti kažu da je [[brahiosaurus]]ov mozak težio samo oko 90g.
Eksperimenti kažu da je [[brahiosaurus]]ov mozak težio samo oko 90g,dok je cela životinja bila teška do 78[[tona]].
==Vidi još==
==Vidi još==
* [[Spisak dinosaurusa]]
* [[Spisak dinosaurusa]]

Верзија на датум 8. јул 2011. у 11:31

Sauropodi

Sauropodi
Временски распон:
Kasni trijas–Kasna kreda, 210–65 Ma
Sauropod diplodokus
Научна класификација
Царство:
Класа:
Надред:
Porodice

Sauropodi su porodica dinosaurusa koji su živeli tokom perioda jure, a neki su preživeli i kredu. U sauropode je spadao i najveći dinosaurus. Za razliku od svojih predaka, prosauropoda, sauropodi nisu mogli dugo da stoje na zadnjim nogama. Takođe su bili veći i teži od bilo kojih drugih dinosaurusa.

Izgled

Najpoznatija odlika sauropoda bio je njihov dug vrat. Tela su bila ogromna i teška. Polovina ukupne dužine tela otpadala je na težak rep. Diplodokus se razlikovao od drugih diplodocida jer je bio težak samo oko 10 tona, dok su drugi bili teži od 30 tona. Verovatno su imali snažno srce koje je pumpalo krv u celo glomazno telo. U suprotnom bi se veći deo tela osušio zbog nedostatka krvi, i životinja bi uginula.

Ponašanje

Sauropodi nisu bili mnogo aktivni. Po ceo dan su brstili lišće na jednom mestu. Naučnici veruju da su sauropodi migrirali svake jeseni, kao današnje ptice selice. Kretali su se u krdima. Za jedan dan mogli su da pređu velike razdaljine. Različita mesta za život dovela su do evolucije. Tako su se najveći gmivavci menjali.


Samoodbrana

Sauropodi su bili ogromni biljojedi.Rep im je bio nalik na bič.Kad god bi ih grabljivci napali,sauropodi bi ih jednim udarcem repa ubili.Na sličan način se brane neki današnji kitovi.Međutim,sauropdi su imali debelu kožu,pa grabljivci nisu uspevali da ih ubiju.Titanosauri su na leđima imali oklop sa malim tupim šiljcima.

Inteligencija

Ove životinje imale su oklop,debelu kožu i snažan rep.Inteligencija im nije bila potrebna.Velik broj naučnika veruje da su sauropodi bili prilično glupi. Eksperimenti kažu da je brahiosaurusov mozak težio samo oko 90g,dok je cela životinja bila teška do 78tona.

Vidi još

Literatura

Kris Makneb, Majkl Benton: Velika enciklopedija dinosaura i preistoriskih gmizavaca (prevod: Vojin V. Ančić) ISBN 978-86-84375-62-1

Шаблон:Link GA Шаблон:Link FA