Пут — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: jv:Dalan
м r2.7.1) (Робот додаје: kk:Автомобиль жолы
Ред 66: Ред 66:
[[it:Strada]]
[[it:Strada]]
[[ja:道路]]
[[ja:道路]]
[[kk:Автомобиль жолы]]
[[ko:길]]
[[ko:길]]
[[la:Via]]
[[la:Via]]

Верзија на датум 17. јул 2011. у 16:17

Пут у Данској

Пут (друм) је део земљишта, најчешће трака, који је припремљен за одвијање саобраћаја и који повезује две дестинације. У најширем смислу, путем се сматра свака површина на којој се одвија саобраћај.

Према значају за саобраћај путеви се, у Србији и Републици Српској, разврставају на аутопутеве, брзе путеве (експрес путеве), магистралне путеве, регионалне путеве, локалне путеве, улице у насељу и некатегорисане путеве. У Србији је 1. јануара 2006. усвојен нови Закон о јавним путевима[1] по коме се називи магистрални, регионални и локални пут замењују називима државни пут 1. реда, државни пут 2. реда и општински пут.

Историја

Аутопут ночу.

У историји постоји много примера изградње и употребе путева. Најпознатији примери су римски путеви и путеви које се правиле Инке. Најстарији откривени пут који је свесно прављен се налази у Енглеској и потиче из 39. века п. н. е.

Финансирање путева

Изградња и одржавање путева су у надлежности држава (аутопут, брзи пут, магистрални и регионални пут), док локални путеви спадају у надлежност општина у којој се налазе. Изградња пута је могућа и путем концесија када правни субјект у договору са владом државе добија право на изградњу и искориштавање пута.

Вожња десном или левом страном

Код нас, као и у већини европских земаља се вози десном страном. Левом страном се вози у Енглеској, Јужној Африци, као и у једном броју земаља Комонвелта.

Референце

  1. ^ http://www.putevi-srbije.rs/pdf/zakon_o_putevima_lat.pdf

Спољашње везе