Петак — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Робот мења: koi:Витӧдзлун
м r2.6.4) (Робот додаје: lbe:Нюжмар (ххюлчинмур гьант)
Ред 115: Ред 115:
[[ku:În]]
[[ku:În]]
[[lad:Viernes]]
[[lad:Viernes]]
[[lbe:Нюжмар (ххюлчинмур гьант)]]
[[la:Dies Veneris]]
[[la:Dies Veneris]]
[[lv:Piektdiena]]
[[lv:Piektdiena]]

Верзија на датум 25. јул 2011. у 04:25

Петак је пети дан седмице, који се налази између четвртка и суботе. Код словена је то шести дан у седмици или пети по недељи.

У већини земаља са петодневном радном недељом, петак је последњи радни дан пре викенда и самим тим се гледа као разлог за прославу и растерећење, што је у САД-у довело до израза TGIF (скраћенице за Thank God It's Friday) - „Хвала Богу, петак је“. У неким предузећима радницима је допуштено да носе мање формалну одећу петком, што је познато као „неформални петак“ (Casual Friday).

У Исламу, петак је дан јавне молитве у џамијама. У неким исламским земљама, седмица почиње недељом, а завршава се суботом, баш као и јеврејска и хришћанска недеља. У осталим земљама, као што су Иран и Авганистан, седмица почиње суботом, а завршава се петком.

Јеврејски сабат почиње заласком сунца у петак и траје до заласка сунца у суботу.

У хришћанству, петак пре Васкрса се слави као Велики петак да означи Исусово распеће. Неки хришћани се уздржавају да једу месо петком, док други држе једнодневни пост.

У неким културама, петак се сматра несрећним, поготово ако је петак тринаести, где је 13 несрећни број. Неколико историјских непогода које су се догодиле на петак су познате као црни петак.

Спољашње везе