Борис Тадић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
obrazlozenje na strani za razgovor
Ред 46: Ред 46:


Други петогодишњи мандат добио је победом у другом кругу председничких избора, [[3. фебруар]]а [[2008]]. године. Пре него што је постао председник Србије, био је министар телекомуникација [[Савезна Република Југославија|Савезне Републике Југославије]] и министар одбране [[Србија и Црна Гора|Србије и Црне Горе]].
Други петогодишњи мандат добио је победом у другом кругу председничких избора, [[3. фебруар]]а [[2008]]. године. Пре него што је постао председник Србије, био је министар телекомуникација [[Савезна Република Југославија|Савезне Републике Југославије]] и министар одбране [[Србија и Црна Гора|Србије и Црне Горе]].

Велики је заговорник политике мира, без ратовања и решавања међународних спорова [[Дипломатија|дипломатским]] путем. О томе довољно говори његова изјава у [[НСРС|Скупштини Србије]]: „Свака идеја насиља мора бити политички нападнута.“


== Рани живот ==
== Рани живот ==

Верзија на датум 3. август 2011. у 21:27

Борис Тадић
Лични подаци
Датум рођења(15-01-1958)1958. јануар 15.(Грешка: Need valid year, month, dayКатегорије:Грешке у годинама год.) • Грешка: Невалидна година. • Грешка: Невалидан дан.
Место рођењаСарајево, НР Босна и Херцеговина, ФНР Југославија
Држављанство Србија
НародностСрбин
Религијаправославац
УниверзитетУниверзитет у Београду
ПрофесијаПрофесор психологије
Породица
СупружникТатјана Тадић
Политичка каријера
Политичка
странка
Демократска странка
Списак председника Србије
1. председник Републике Србије
(од стицања независности 2006.)
Избори27. јун 2004
(Државна Заједница Србија и Црна Гора)
Реизбор(и)3. фебруар 2008.
Председник владеВојислав Коштуница
Мирко Цветковић
ПретходникПредраг Марковић (в. д.)
2. министар одбране Србије и Црне горе
17. март 2003. — 11. јул 2004.
ПретходникВелимир Радојевић
НаследникПрвослав Давинић
Министар телекомуникација Савезне Републике Југославије
4. новембар 2000. — 17. март 2003.

Потпис

Борис Тадић (Сарајево, СР Босна и Херцеговина, СФРЈ 15. јануар 1958) је српски политичар и садашњи председник Републике Србије.

По занимању је психолог и актуелни је председник Демократске странке. Тадић је први пут изабран за председника 27. јуна 2004. године на рок од пет година, а 11. јула исте године положио је заклетву.

Други петогодишњи мандат добио је победом у другом кругу председничких избора, 3. фебруара 2008. године. Пре него што је постао председник Србије, био је министар телекомуникација Савезне Републике Југославије и министар одбране Србије и Црне Горе.

Велики је заговорник политике мира, без ратовања и решавања међународних спорова дипломатским путем. О томе довољно говори његова изјава у Скупштини Србије: „Свака идеја насиља мора бити политички нападнута.“

Рани живот

Рођен је 1958. године у Сарајеву. Син је Љубомира Тадића, филозофа и члана САНУ и Невенке, психолога. Основну и средњу школу завршио је у Београду. Дипломирао је социјалну психологију на Универзитету у Београду. Био је професор психологије у I београдској гимназији.

Основао је и био први директор Центра за развој демократије и политичке вештине у Србији.[1]

Политичка каријера

Тадић је члан Демократске странке од 1990. године. Током деведесетих година био је члан Главног одбора и краће време његов секретар, као и члан Извршног одбора и народни посланик. За потпредседника је изабран 2000. године, а за председника странке 23. фебруара 2004. године, годину дана након убиства њеног претходног председника, Зорана Ђинђића.

Био је министар телекомуникација у Влади Савезне Републике Југославије у периоду новембар 2000 - март 2003. Био је председник Управног одбора Јавног предузећа ПТТ саобраћаја „Србија“[2]. Потом је, од 17. марта 2003. године до 16. априла 2004. године, вршио функцију министра одбране у Савету министара Србије и Црне Горе.

На ванредним изборима за Скупштину Србије, 28. децембра 2003. године био је носилац изборне листе Демократске странке.

Победио је у другом кругу председничких избора, 27. јуна 2004. године, са 53% гласова, испред Томислава Николића. На месту председника Србије заменио је председника парламента и тадашњег вршиоца дужности шефа државе, Предрага Марковића.

Један догађај из децембра 2004. године је првобитно пропраћен као покушај атентата[3], али је касније објашњаван сплетом непријатних околности[4][5].

На изборима одржаним 3. фебруара 2008. са добијених 50,31% гласова по други пут је победио Томислава Николића и освојио, по новом Уставу, петогодишњи мандат председника Србије.

Лични живот

Говори енглески, италијански и француски језик. Ожењен је и отац је двоје деце. Води порекло из Црне Горе из племена Пива. Женио се два пута, у првом браку са Веселинком Заставниковић био је 16 година, до 1997. када су се развели. Веселинка је од 2002. била искушеница и замонашила се 14. октобра 2007, живи у манастиру Пећка патријаршија као монахиња Ирина.[6][7] Друга Борисова супруга је Тања.

Референце

Спољашње везе


Председник Србије
2004 - данас
нема
Председник Демократске странке
23.2 2004 - данас
нема