Дневник (књижевност) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Дневник''' је једна од две специјалне врсте аутобиографија. За разлику од мемоара (друга врста аутобиографија) у којима је писцу стало, колико да исприча свој живот, толико и да опише време и средину у којој је живео и радио, дневник представља белешке које су записиване из дана у дан, а циљ им је исти. Главна разлика је у томе што су мемоари писани по сећању, а дневник се пише под свежим утисцима дневних догађаја.
'''Дневник''' је једна од две специјалне врсте аутобиографија. За разлику од мемоара (друга врста аутобиографија) у којима је писцу стало, колико да исприча свој живот, толико и да опише време и средину у којој је живео и радио, дневник представља белешке које су записиване из дана у дан, а циљ им је исти. Главна разлика је у томе што су мемоари писани по сећању, а дневник се пише под свежим утисцима дневних догађаја писани искрено и непосредно, онако како су се и десили. У томе је и доста емоција, размишљања и чињеница (историјских догађаја, писама, фотографија).
У нашој књижевности познати мемоари и дневници су: "Мемоари" проте [[Матија Ненадовић|Матије Ненадовића]], "Биљешке једног писца" [[Симо Матавуљ|Сима Матавуља]] и други.
У нашој књижевности познати мемоари и дневници су: "Мемоари" проте [[Матија Ненадовић|Матије Ненадовића]], "Биљешке једног писца" [[Симо Матавуљ|Сима Матавуља]] и други. Најпознатији дневник је "Дневник Ане Франк".
{{клица-књижевност}}
{{клица-књижевност}}

Верзија на датум 17. август 2011. у 18:09

Дневник је једна од две специјалне врсте аутобиографија. За разлику од мемоара (друга врста аутобиографија) у којима је писцу стало, колико да исприча свој живот, толико и да опише време и средину у којој је живео и радио, дневник представља белешке које су записиване из дана у дан, а циљ им је исти. Главна разлика је у томе што су мемоари писани по сећању, а дневник се пише под свежим утисцима дневних догађаја писани искрено и непосредно, онако како су се и десили. У томе је и доста емоција, размишљања и чињеница (историјских догађаја, писама, фотографија). У нашој књижевности познати мемоари и дневници су: "Мемоари" проте Матије Ненадовића, "Биљешке једног писца" Сима Матавуља и други. Најпознатији дневник је "Дневник Ане Франк".