Турул птица — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
м r2.7.1+) (Робот додаје: he:טורול
Ред 40: Ред 40:
[[es:Turul]]
[[es:Turul]]
[[fr:Turul]]
[[fr:Turul]]
[[he:טורול]]
[[it:Turul]]
[[it:Turul]]
[[hu:Turul (madár)]]
[[hu:Turul (madár)]]

Верзија на датум 30. август 2011. у 20:14

Споменик турул птици у Татабањи

Турул птица (мађ:Turul madár) је митолошка птица код Мађара (Хуна).

Турул је највероватније соко огромних димензија у односу на данашње соколове. Сама реч је турског порекла (тур:turgul,togrul). На мађарском језику соко се каже шољом (мађ:sólyom), али постоје и три стара израза за сокола и то су: керечен (мађ:sólyom), зонгор (мађ:zongor) и турул (мађ:turul).

У легендама, турул, је споменут неколико пута као одраз веровања. Први пут када је Емеша, мајка принца Алмоша (мађ:Álmos), снила сан у коме јој се приказала птица турул, зачео је и рекао да њено дете постати отац велике нације, касније познате под имену Турул.

Други пут је турул одиграо улогу у досељавању Мађара у Панонску низију. Вођа Мађара, Алмош, је уснио сан у коме су велики орлови нападали коње и стоку. И тако из дана у дан, док није дошла турул птица и растерала орлове и спасла нацију од глади и смрти. Уједно то је био Мађарима и знак да треба да се селе и турул птица их је водила до данашње Панонске низије где су се Мађари населили, угнездили, и онда је птица нестала.

Пре распада Мађарског краљевства била су три споменика турул птици, данас је само један остео видљив, на брду изнад Татабање. Распон крила турул птице, споменика, је скоро 15 метара.


Спољашње везе

  • Слика турул птице у Татабањи: [1] [2]
  • Слика турул птице у замку у Будиму : [3]

Референце

Галерија