Теорија једног метка — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.6.4) (Робот додаје: mk:Теорија на еден куршум
м r2.6.5) (Робот мења: it:Commissione Warren#Conclusioni
Ред 20: Ред 20:
[[es:Teoría de una sola bala]]
[[es:Teoría de una sola bala]]
[[fr:Théorie de la balle unique]]
[[fr:Théorie de la balle unique]]
[[it:Teoria del proiettile unico]]
[[it:Commissione Warren#Conclusioni]]
[[ja:証拠物件399]]
[[ja:証拠物件399]]
[[mk:Теорија на еден куршум]]
[[mk:Теорија на еден куршум]]

Верзија на датум 31. август 2011. у 08:28

Теорија једног метка, позната и као теорија магичног метка је теорија коју је начинила Воренова комисија како би објаснила како су три хица која је испалио Ли Харви Освалд довела до атентата на председника Сједињених Држава, Џона Кенедија.

Фотографија CE399
Путања метка према неким критичарима
Путања метка према званичној верзији

Теорија, која се приписује члану Воренове комисије, Арлену Спектеру[1] (сада амерички сенатор), тврди да је само један метак, означен као Доказ Воренове комисије 399 (Commission Exhibit 399) или CE399)), узроковао све нефаталне ране код председника Кенедија и гувернера Тексаса, Џона Коналија. Рану на глави која је усмртила председника је изазвао други метак.

Према теорији једног метка, један инч дугачак пушчани метак 6,5 милиметара начињен од бакарне кошуљице и оловног језгра, испаљен са прозора шестог спрата је прошао кроз Кенедијев врат, Коналијеве груди и ручни зглоб и забио се у Коналијеву бутину. При томе је прошао кроз 15 слојева тканине, 7 слојева коже, приближно 15 инча ткива, удраио у чвор од кравате, одстранио 4 инча ребра и разбио кост подлактице. метак који је наводно начинио сву ову штету није нађен на Коналијевом лежају, већ на лежају до његовог у ходнику болнице у Даласу. Бакарна кошуљица је упркос свему остала потпуно нетакнута, али је реп латерално сабијен са једне стране.

У свом закључку[2], Воренова комисија је нашла уверљиве доказе стручњака да је један метак узроковао рану на врату председника Кенедија и све ране гувернера Коналија. Речено је да је постојала разлика у мишљењу међу члановима Комисије о вероватноћи овога, али је истакнуто да та теорија није кључна за закључке Комисије и да се сви чланови комисије без двоумљења слажу да су сви хици испаљени са истог прозора са шестог спрата.

Напомене

  1. ^ Аутор Винсент Буглиоси, је 2005. питао правника Воренове комисије, Нормана Редлиха да ли је Спектер сам развио теорију једног метка. Редлих је одговорио Не, сви смо дошли симултано до тог закључка. Када је упитан шта подразумева под ми, рекао је Арлен, ја, Хауард Виленс, Дејвид Белин и Мел Ајзенберг. Спектер није одговорио на Буглиосијев захтев да појасни ово питање. Reclaiming history: the assassination of President John F. Kennedy, Vincent Bugliosi (W.W. Norton & Company, New York, 2007) Endnotes, pp.301-6
  2. ^ [1]