Атенаида-Евдокија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
Првобитно позната под именом '''Атенаида''', кћерка паганског филозофа Леонтија из Атине, по крштењу је добила име '''Евдокија''' поставши супругом источноримског (византијског) цара [[Теодосије II|Теодосија II]]. Умрла је по раскиду са истим, око 460. године у Палестини. Ова лепа и образована жена окушала се у поезији, пре свега у епско-херојској, узимајући за теме догађаје из [[Стари завет|Старог]] и [[Нови завет|Новог завета]]; од ње је сачувано свега једно од два певања песме о мученичкој смрти св. [[Свети Кипријан|Кипријана]] које је [[Анђело Марија Бандини]] објавио у ''-{Graecae Ecclesiae Vetera Monumenta}-''; као и једна друга песма у којој опева смрт св. Кипријана и св. Јустине, међутим, у фрагментима (обављена од истог издавача у ''-{Catal. Gr. bibl. Laur.}-''). Осим тога, Евдокија важи за ауторку једног хомерског кентона, тј. једне песме о Христовом животу, која се састоји из 2343 пуних стихова и полустихова, и која је објављена у другом тому малопре наведене Бандинијеве збирке.
Првобитно позната под именом '''Атенаида''', кћерка паганског филозофа Леонтија из Атине, по крштењу је добила име '''Евдокија''' поставши супругом источноримског (византијског) цара [[Теодосије II|Теодосија II]]. Умрла је по раскиду са истим, 460. године у Палестини. Ова лепа и образована жена окушала се у поезији, пре свега у епско-херојској, узимајући за теме догађаје из [[Стари завет|Старог]] и [[Нови завет|Новог завета]]; од ње је сачувано свега једно од два певања песме о мученичкој смрти св. [[Свети Кипријан|Кипријана]] које је [[Анђело Марија Бандини]] објавио у ''-{Graecae Ecclesiae Vetera Monumenta}-''; као и једна друга песма у којој опева смрт св. Кипријана и св. Јустине, међутим, у фрагментима (обављена од истог издавача у ''-{Catal. Gr. bibl. Laur.}-''). Осим тога, Евдокија важи за ауторку једног хомерског кентона, тј. једне песме о Христовом животу, која се састоји из 2343 пуних стихова и полустихова, и која је објављена у другом тому малопре наведене Бандинијеве збирке.


== Одабрана литература ==
== Одабрана литература ==
Ред 6: Ред 6:
{{Commonscat|Aelia Eudocia}}
{{Commonscat|Aelia Eudocia}}


[[Категорија:Умрли 460.]]
[[Категорија:Византијске царице]]
[[Категорија:Византијске царице]]
[[Категорија:Теодосијева династија]]
[[Категорија:Теодосијева династија]]

Верзија на датум 12. септембар 2011. у 13:20

Првобитно позната под именом Атенаида, кћерка паганског филозофа Леонтија из Атине, по крштењу је добила име Евдокија поставши супругом источноримског (византијског) цара Теодосија II. Умрла је по раскиду са истим, 460. године у Палестини. Ова лепа и образована жена окушала се у поезији, пре свега у епско-херојској, узимајући за теме догађаје из Старог и Новог завета; од ње је сачувано свега једно од два певања песме о мученичкој смрти св. Кипријана које је Анђело Марија Бандини објавио у Graecae Ecclesiae Vetera Monumenta; као и једна друга песма у којој опева смрт св. Кипријана и св. Јустине, међутим, у фрагментима (обављена од истог издавача у Catal. Gr. bibl. Laur.). Осим тога, Евдокија важи за ауторку једног хомерског кентона, тј. једне песме о Христовом животу, која се састоји из 2343 пуних стихова и полустихова, и која је објављена у другом тому малопре наведене Бандинијеве збирке.

Одабрана литература