Бен-Хур (филм из 1959) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
м Bot: hu:Ben-Hur (film, 1959) je bivši izabrani članak
м је променио име чланку Бен Хур (1959) у Бен Хур (филм из 1959): Неуобичајено је да поред назива филма само пише година.
(нема разлике)

Верзија на датум 19. септембар 2011. у 10:41

Бен-Хур
Датотека:Ben-Hur.jpg
Филмски постер
Жанристоријски
РежијаВилијам Вајлер
СценариоКарл Танберг,

Максвел Андерсон (непотписан) Гор Видал (непотписан),

Кристофер Фрај (непотписан)
ПродуцентСам Зимбалист
Главне улогеЧарлтон Хестон
Стивен Бојд
Продуцентска
кућа
Metro-Goldwyn-Mayer
Година1959.
Трајање212 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Веб-сајтbenhurmovie.com
IMDb веза

Бен-Хур је амерички историјски филм из 1959. године којег је режирао Вилијам Вајлер. Снимљен је по роману Луа Воласа (Lew Wallace). Радња филма је о богатом Јеврејину Јуди Бен-Хуру којег је његов римски пријатељ Месала послао у робље. Филм је освојио 4 Златна глобуса и 11 Оскара, чиме држи рекорд заједно са филмовима Титаник и Господар прстенова: Повратак краља у броју освојених Оскара.

Радња филма

Јуда Бен-Хур је имућни јевреј и племенит човек из Јерусалима за време римске империје у 1. веку. Број римских легија се повећава у Јерусалиму и тада у град долази стари Јудин пријатељ Месала, који је био у Риму дуго година и који је у међувремену постао војни заповедник. Обојица су сретни што се срећу након толико година, али закључују да имају различита мишљења о Римском царству. Јуда жели да Римљани оду из Јудеје, док Месала мисли да римљани требају да владају Јудејом као и до сада. Током параде за дочек гувернера, са Јудине куће отпадне дио старог крова и замало убије важног госта. Иако је Месала знао да је у питању несретни случај, он окриви Јуду заједно са мајком и сестром за покушај убиства. Јуду пошаље у робље, а негову мајку и сестру у затвор. Јуда се не може зачудити колико је Рим покварио Месалу и он се заклиње на освету. Када је путовао по Јудеји као роб, срео је Христа који му је дао воде.

Након неколико година доспева на ратни брод Квинта Арија који је добио задатак да уништи македонске гусаре. Када у току битке брод потоне, он спаси Арија. Зачуђен његовим понашањем, Арије га прогласи својим сином. Тако је поново постао богат и моћан, те се враћа у Јерусалим, изазива Месалу на трку двоколицама и побеђује. Месала бива тешко рањен и на самрти му говори да су му мајка и сестра оболеле од губе. Одлази у долину где губавци живе и налази мајку и сестру. Након тога сведоци су разапињања Христа на крст и тад се деси чудо, његова мајка и сестра оздраве.

Глумци

Награде

  • 4 Златна глобуса (најбољи филм, режија, споредни глумац Стивен Бојд, награда за режију трке са кочијама) и једна номинација (најбољи главни глумац Чарлтон Хестон).
  • 11 освојених Оскара (најбољи филм, режија, главни глумац Чарлтон Хестон, споредни глумац Хју Грифит, сценографија, фотографија, костими, специјани ефекти, монтажа, музика) и једна номинација за најбољи сценарио.
  • БАФТА награда за најбољи филм

Спољашње везе