Октобарски манифест — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.6.4) (Робот додаје: krc:17 октябрь 1905 джыл Манифест
м r2.6.4) (Робот додаје: zh:十月詔書
Ред 39: Ред 39:
[[ru:Манифест 17 октября 1905 года]]
[[ru:Манифест 17 октября 1905 года]]
[[sv:Oktobermanifestet]]
[[sv:Oktobermanifestet]]
[[zh:十月詔書]]

Верзија на датум 26. октобар 2011. у 18:03

Ведомости Градоначелништва Санкт Петербурга (18. октобар 1905)

Октобарски манифест или Манифест о побољшању државног поретка (рус. [Октябрьский манифест или Высочайший Манифест Об усовершенствовании государственного порядка] грешка: {{lang}}: текст има искошену назнаку (помоћ)) је био законодавни акт императора Николаја II, обнародован 17. октобра 1905. године.

Предлог манифеста је сачинио министар Сергеј Вите по наређењу императора Николаја II као одговор на Руску револуцију 1905. године.

Историјски значај

Историјски значај Манифеста огледао се у томе што је укинуто једнолично право императора да сам доноси законе. Законодавна власт подијељена је између императора и Државне думе.

Ниједан закон није могао ступити на снагу без пристанка Државне думе. Император је задржао право да распушта Државну думу и да поништава њене одлуке користећи се правом вета.

Манифест је давао велике грађанске слободе, лични имунитет, слободу вјере, слободу говора, слободу окупљања и слободу удруживања. Давао је право на учествовање у Државној думи и прописао тајно гласање, али само за мушки пол.

Види још