Корк (округ) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: ko:코크 주
м r2.6.5) (Робот мења: br:Kontelezh Corcaí
Ред 63: Ред 63:
[[ms:County Cork]]
[[ms:County Cork]]
[[bg:Корк (графство)]]
[[bg:Корк (графство)]]
[[br:Kontelezh Korkig]]
[[br:Kontelezh Corcaí]]
[[ca:Comtat de Cork]]
[[ca:Comtat de Cork]]
[[cy:Swydd Corc]]
[[cy:Swydd Corc]]

Верзија на датум 29. октобар 2011. у 04:53

Корк
County Cork / Contae Chorcaí
Положај
ПокрајинаМанстер
Админ. центарКорк
Површина7.499 km2
Становништво2011.
 — број ст.518.128
(399.216 без г Корка)
 — густина ст.69,1 ст./km2
Регистарске таблицеC
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Корк (енгл. County Cork, ир. Contae Chorcaí) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом југозападном делу, у покрајини Манстер.

Данас је округ Корк један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Корк, који је управно издвојен из округа, али и даље врши улога окружног седишта.

Положај и границе округа

Округ Корк се налази у југозападном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови

Корк је по пространству највећи од свих ирских округа - заузима 1. место међу 32 округа.

Рељеф: Највећу део округа Корк је заталасано подручје надморске висине 100-250 м. Планинска подручја постоје на крајњем западу (планине Слив Мискиш и Белиора) и крајњем североистоку округа (планина Шеји са највишим врхом округа, Нокбој - 706 м .н.в.). На југу, дуж атлантске обале, постоји низ мањих равница, које су често мочварне.

Клима Клима у округу Корк је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Корк је богат водама. Округ има дугу обалу ка Атлантику на југу и југозападу, а она је посебно сликовита дуж Коршког залива. Од окружних река познате су: Ли, Бендон и Блеквотер. У округу постоји и низ језера, али су сва она мала и без већег значаја за државу.

Становништво

Град Корк, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Корк живело је преко 500 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 60% мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од приближно 1% годишње.

Густина насељености - Округ Корк има густину насељености од близу 70 ст./км², што је за нешто више од државног просека (око 60 ст./км²). Јужни део округа је боље насељен него северни.

Језик: Сасвим мали део окружног становништва насељава тзв. Подручја ирског језика (југозападни део округа), где је једино ирски језик у званичној употреби. У остатку округа се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још

Спољне везе