Википедија:Гласање — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 74: Ред 74:
Кад то урадите, страница ће нестати из овог списка и појавиће се у списку [[Википедија:Гласање/Предлози са завршеном расправом|предлога са завршеном расправом]] или списку [[Википедија:Гласање/Завршена гласања|завршених гласања]].
Кад то урадите, страница ће нестати из овог списка и појавиће се у списку [[Википедија:Гласање/Предлози са завршеном расправом|предлога са завршеном расправом]] или списку [[Википедија:Гласање/Завршена гласања|завршених гласања]].


== Види још ==
== Архива ==
*[[Википедија:Гласање/Предлози са завршеном расправом|Предлози са завршеном расправом]]
*[[Википедија:Гласање/Предлози са завршеном расправом|Предлози са завршеном расправом]]
*[[Википедија:Гласање/Завршена гласања|Завршена гласања]]
*[[Википедија:Гласање/Завршена гласања|Завршена гласања]]

Верзија на датум 24. новембар 2011. у 14:13

Одлуке на Википедији доноси цела заједница, спровођењем изјашњавања/гласања којима је циљ постизање консензуса тј. достизање решења које је прихватљиво великој већини сарадника.

Осим у врло ретким случајевима, циљ гласања на Википедији није да се постигне 50% + 1 глас, него консензус, који се на Википедији на српском језику сматра најмање 70% гласова за неку опцију.

Понекад није потребно пролазити кроз дуготрајне фазе гласања, па се онда ситнији проблеми решавају процесом ИРЦ одлучивања.

Општа правила гласања

Главни чланци
Стална гласања
Заједница
Остали чланци


  • Како и гдје се дају приједлози за гласање?
Приједлози за гласање се дају на подстраници Википедија:Гласање, која може да изгледа овако: Википедија:Гласање/Приједлог/тема приједлога. Приједлози и гласања која не слиједе ово правило биће игнорисана. Када се приједлог усвоји (ако нема више од 20% коментара о приједлогу који се не слажу са покретањем гласања), онда се приједлог може пренијети на Википедија:Гласање/тема гласања.
Странице нових приједлога и нових гласања отварају се овдје.
Гласања о давању администраторских права треба да се одвијају на подстраници Википедија:Захтеви за администрирање.
  • Колико времена и како треба да се усвоји приједлог?
Да би се приједлог о гласању усвојио, потребно је најмање 10 дана од постављања приједлога и биће усвојен ако не постоји више од 20% корисника против покретања гласања. О приједлогу се не гласа, него се дају позитивни и негативни, образложени, коментари на страници за разговор гдје се даје приједлог.
  • Како треба бити формулисан приједлог да би се о њему могло гласати?
Приједлог је потребно формулисати тако да буде јасан и недвосмислен. Двосмислени и контрадикторни приједлози се неће ни разматрати док корисник који је дао приједлог не уобличи јасно свој приједлог.
  • Колико ће се времена гласати?
Вријеме гласања се може одредити у самом приједлогу за гласање у зависности од важности гласања за заједницу. Не би било добро да се гласа мање од 7 дана, тако да сви имају времена да сазнају о гласању и да дају свој глас.
  • Ако је гласање тијесно колико времена треба да прође да се гласање понови?
Тијесно гласање би било оно када је однос гласова мањи од односна 70%—30% или 30%—70%. У том случају би било пожељно да се гласање понови за три мјесеца. Ако је тема од експлицитне важности за Викизаједницу онда би се гласање могло поновити за мјесец дана од завршетка гласања. О самој важности гласања треба да одлучи цијела заједница дајући своје коментаре на страници за разговор гдје се одвија гласање.
  • Који корисници могу гласати?
Може гласати сваки регистровани корисник који је до почетка гласања имао најмање 100 измјена у главном именском простору (ГИП), најмање 50 измјена у ГИП у задњих 6 мјесеци и најмање 10 измјена у ГИП у посљедњих мјесец дана прије почетка гласања.
  • Брзо гласање.
Оставља се могућност за покретање брзог гласања које би трајало 24 сата. Гласање би се покретало за теме које не могу да чекају цијелу процедуру, а бирократе и администратори сматрају да је потребно да се брзо усвоје.
  • Колико је гласача потребно да би гласање било легитимно?
Оставља се могућност да се у самом приједлогу гласања утврди број потребних гласова за легитимност. Не сматра се обавезним, пошто зависи од саме важности теме гласања.

Како се гласа?

Молимо вас користите следеће шаблоне за гласање:

  • ЗА — {{за}} — за
  • ПРОТИВ — {{против}} — против
  • НЕУТРАЛАН — {{неутралан}} —  неутралан
  • КОМЕНТАР —  Коментар: Коментар:

Приликом гласања о брисању, користе се следећи шаблони:

Све шаблоне такође можете видети и на овој страни.

Покрените нови предлог или гласање

Овде можете покренути нови предлог или ново гласање. Довољно је да упишете име предлога или гласања у одговарајућу кућицу и кликнете на дугме. Кад сачувате страницу, она ће се аутоматски појавити на листи предлога са активним расправама и гласањима у току.




Гласања

Непрекидна гласања

Предлози на расправи и гласања у току

Овде се налази списак предлога који су тренутно на расправи и гласања која су у току. Поређани су азбучним редом.

Када се расправа о предлогу или гласање заврше...

Кад то урадите, страница ће нестати из овог списка и појавиће се у списку предлога са завршеном расправом или списку завршених гласања.

Архива