Зоран Симовић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м sitno
м r2.7.1) (Робот додаје: it:Zoran Simović
Ред 52: Ред 52:
[[fr:Zoran Simović]]
[[fr:Zoran Simović]]
[[hr:Zoran Simović]]
[[hr:Zoran Simović]]
[[it:Zoran Simović]]
[[pl:Zoran Simović]]
[[pl:Zoran Simović]]
[[ru:Симович, Зоран]]
[[ru:Симович, Зоран]]

Верзија на датум 29. новембар 2011. у 14:26

Зоран Симовић - Чоче

Зоран Симовић - Чоче (2. новембар 1954. у Мојковцу, СФРЈ, сада Црна Гора) је бивши југословенски фудбалски голман. Био је велики мајстор за одбране једанаестераца, а истицао се и честим, понекад и непотребним истрчавањима са гол линије.

Професионалну играчку каријеру започео је у Напретку из Крушевца, одакле је 1980. године прешао у редове сплитског Хајдука. Одличне игре у билом дресу довеле су га и до репрезентације Југославије. Симовић је за репрезентацију Југославије забележио 10 наступа, укључујући и легендарни меч квалификација за Европско првенство у фудбалу 1984. против Бугарске на његовом Пољуду. Југославија се пласирала на завршни турнир у Француској на коме се није баш истакла, али је Симовићеве игре запазио тадашњи тренер турског Галатасараја, Немац Јуп Дервал, на чије је инсистирање Симовић прешао на обале Босфора.

У највећем турском клубу Симовић је остао све до 1990. године, када је објавио да се повлачи из фудбала. У једној анкети сврстан је на 12. место листе најбољих странаца турског фудбала свих времена и међу шест најбољих голмана турске лиге.