Антарктичко полуострво — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: cs:Antarktický poloostrov
м r2.7.1) (Робот додаје: he:חצי האי האנטרקטי
Ред 42: Ред 42:
[[fr:Péninsule Antarctique]]
[[fr:Péninsule Antarctique]]
[[gl:Península Antártica]]
[[gl:Península Antártica]]
[[he:חצי האי האנטרקטי]]
[[it:Penisola Antartica]]
[[it:Penisola Antartica]]
[[ja:南極半島]]
[[ja:南極半島]]

Верзија на датум 28. децембар 2011. у 01:45

Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:69_30_0_S_65_0_W
{{#coordinates:}}: invalid latitude

Антарктичко полуострво

Антарктичко полуострво (69° 30′ S 065° 00′ W / 69.500° Ј; 65.000° З / -69.500; -65.000 Координате: Пронађени додатни неочекивани параметри
{{#coordinates:}}: invalid latitude) је најсевернији део копна Антарктика и скоро једини део тог континента који се налази ван Антарктичког поларног круга. Лежи на Западној хемисфери, одмах поред Јужне Америке. Излази из линије између Кејп Адамса у мору Ведел и сеже у копно до јужно од острва Еклунд, све до Прајм Хеда (63º13'S).

Упитно је време када је Антарктичко полуострво први пут виђено, али се са сигурношћу зна да се то догодило током треће деценије 19. века. Договором између Надзорног комитета за антарктичка имена САД и британске организације UK-APC 1964. године решено је имене полуострва. До тада је у САД било звано "Палмерово полуострво" а у Великој Британији "Грахамова земља". Грахамова Земља је данас део Антарктичког полуострва северно од од линије коју чине Кејп Џереми и Кејп Агасиз, док је Палмерова Земља део јужно од те линије. У Чилеу Антарктичко полуострво се званично зове Земља Бернарда О'Хигинса по чилеанском патриоти и антарктичком визионару. Остале земље шпанског говорног подручја, укључујући и Аргентину ово полуострво зову Антарктичким (шп. Peninsula Antártica). У Аргентини, која на полуострву има више база и људства од ма које друге земље, полуострво се зове и "Земља Светог Мартина" (шп. Tierra de San Martín).

Острво је углавном у планинама, а његов највиши врх је отприлике 2.800 метара. Сматра се да су планине наставак Анда из Јужне Америке, а да их спаја подводни гребен. Тај аргумент користе Чиле и Аргентина за своје територијалне претензије. Полуострво има оштре литице са којих се глечери сливају у Ларсенов ледени залив (који је доживео значајно пуцање током 2002. године).

Како полуострво има најумеренију климу на Антарктику, на њему, као и на околним острвима, налази се највећа концентрација истраживачких станица на континенту.

Залив наде, који се налази на координатама 63° 23′ S 057° 00′ W / 63.383° Ј; 57.000° З / -63.383; -57.000, налази се северно од најсервернијег дела полуострва, што је Прајм Хед на 63º13'S.

Бутово острво и Скотова планина закриљују Лемаријев канал на западној страни Антарктичког полуострва.

Види још

Спољашње везе