Лејф Ериксон — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Bot: en:Leif Ericson je dobar članak
м r2.7.2) (Робот додаје: my:လိဖ် အဲရစ်ဆင်
Ред 69: Ред 69:
[[hu:Leif Eriksson]]
[[hu:Leif Eriksson]]
[[mk:Лејф Ериксон]]
[[mk:Лејф Ериксон]]
[[my:လိဖ် အဲရစ်ဆင်]]
[[nl:Leif Eriksson]]
[[nl:Leif Eriksson]]
[[no:Leiv Eiriksson]]
[[no:Leiv Eiriksson]]

Верзија на датум 24. јануар 2012. у 21:49

Лејф Ериксон (стр. исл. Leifr Eiríksson)[1] (9701020) је био скандинавски[2] истраживач, први Европљанин који је населио Северну Америку[3] (Њуфаундленд и Лабрадор у Канади). Верује се да се родио 970. на Исланду[4] син Ерика Црвеног (стр. исл. Eiríkr rauði), норвешког прогнаника који је био син другог норвешког прогнаника Тордвалда Асвалдсона (стр. исл. Þorvaldr Ásvaldsson). Његова мајка се звала Тјодхилд[5] (исл. Þjoðhildr). Његов отац је основао двије норвешке колоније, Западно насеље и Источно насеље на Гренланду.

Током боравка у Норвешкој, Лејф је преобраћен у хришћанство (као и многи норвежани у том времену). Када се вратио на Гренланд купио је брод Бјарни Херлофсона и одлучио да истражи острво које је Бјарни открио.

Гренландска сага каже да је Лејф одлучио око 1000. године да слиједи Бјарнијев пут у супротном смјеру. Прво копно које је открио је било покривено равним стијенама (исл. hellur). По томе га је назвао Хелулланд (земља равних стијена), што су вјероватно данашња Бафинова острва. Након тога је дошао до копна које је било равно и шумовито, са бијелим пјешчаним плажама, које је назвао Маркланд (земља шуме), што је вјероватно данашњи Лабрадор. Када је опет наишао на копно Лејф и његови људи су се искрцали и направили насеље. Открили су да је земља веома пријетна са пуно рибе у ријеци и благом климом. Лејф је земљи дао име Винланд.

На повратку Лејф је спасао норвешког прогнаника који му је дао надимак Лајф Сретни (нор. Leifr hinn heppni).

Постоје дилеме о локацији Лајфовог Винланда и до данас није разјашњено о ком острву се заправо радило.

Друга сага, Сага о Ерику Црвеном, говори да је заправо Лејф открио америчко копно, али се данас Гренландска сага сматра за вјеродостојнију.

Референце

  1. ^ In modern Icelandic the first name is Leifur and in modern Norwegian Leiv. The patronym is Anglicized in various ways, such as Ericson, Eriksson, Ericsson, Erickson, Erikson and Eiriksson.
  2. ^ „Vísindavefurinn: Shouldn't Leifr Eiríksson ('Leif the Lucky') really be viewed as a Greenlander with family roots in Iceland and Norway?” (на језику: Шаблон:Is icon). Visindavefur.hi.is. 25. 11. 2005. Приступљено 15. 12. 2010. 
  3. ^ [1]
  4. ^ In both Eiríks saga rauða and Landnáma, Leif's father is said to have met and married Leif's mother Þjóðhildur in Iceland, so Leif was in all likelihood born there. See [2]
  5. ^ Sanderson, Jeanette. (2002) Explorers, Teaching Resources/Scholastic. p. 14. ISBN 0-439-25181-8.

Спољашње везе


Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA