Кардинал — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 87.116.131.215 (разговор) на последњу измену корисника EmausBot
Ред 12: Ред 12:
== Одежде ==
== Одежде ==


Одевени су у црвено и њихова одежда се састоји их следећих делова: шешир испод кога се налази беретка и мала капа која покрива [[Тонзура|тонзуру]]. Црвена [[мантија]], плашт и прстен са црвеним каменом и крст око врата. Сваки кардинал који борави у Риму има право на плату уколико му лични приходи нису довољни.
Одевени су у црвено и њихова одежда се састоји их следећих делова: шешир испод кога се налази беретка и мала капа која покрива [[Тонзура|тонзуру]]. Црвена [[мантија]], плашт и прстен са црвеним каменом и крст око врата. Сваки кардинал који борави у Риму има право на плату уколико му лични приходи нису довољни.Кардинали имају различите жезале од православних епископа.


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 26. јануар 2012. у 22:44

Одежда кардинала

Кардинал (лат. cardinalis — главни) је титула у Римокатоличкој цркви.

Настанак

у прво време овај назив се употребљавао за свештеника везаног за одређену цркву. Касније се односио само на римско свештенство, док није добио данашње значење када одређује црквене великодостојнике Римокатоличке цркве који се по рангу налазе одмах после папе. У Средњем веку имали су исти друштвени положај као принчеви краљевске лозе.

Данашња улога

Данас је улога кардинала административна. Именује их папа, и од 1586. године утврђен је њихов број — 70. Да би неко постао кардинал мора бити рукоположен у свештеника, али су кардинали обично бискупи. Они су стално у Риму. Имају титулу „Еминенција“ и имају многе повластице, нпр. дозвољена им је употреба покретног олтара.

Одежде

Одевени су у црвено и њихова одежда се састоји их следећих делова: шешир испод кога се налази беретка и мала капа која покрива тонзуру. Црвена мантија, плашт и прстен са црвеним каменом и крст око врата. Сваки кардинал који борави у Риму има право на плату уколико му лични приходи нису довољни.Кардинали имају различите жезале од православних епископа.

Види још

Спољашње везе

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA