Цвијета Зузорић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: sv:Cvijeta Zuzorić
мНема описа измене
Ред 21: Ред 21:
{{DEFAULTSORT:Зузорић, Цвијета}}
{{DEFAULTSORT:Зузорић, Цвијета}}
[[Категорија:Рођени 1552.]]
[[Категорија:Рођени 1552.]]
[[Категорија:Умрли 1648.]]
[[Категорија:Дубровачка књижевност]]
[[Категорија:Дубровачка књижевност]]
[[Категорија:Дубровчани]]
[[Категорија:Дубровчани]]

Верзија на датум 31. јануар 2012. у 09:11

Цвијета Зузорић

Цвијета Зузорић - Пешони (Дубровник, 1552 – Анкона, 30. новембар 1648[1]) је била племкиња, поета и песникиња из ренесансног Дубровника.

Биографија

Рођена је у истакнутој трговачкој породици као једна од пет ћерки. Образовање је стекла у Анкони, где се још као млада преселила код сестре Нике Зузорић. Приклонивши се очевој вољи удала се за фирентинског племића, трговца Бартоломеа Пешонија, с којим се преселила у Фиренцу, а потом као супруга конзула поново вратила у свој родни град Дубровник. Око себе је окупљала бројне уметнике. Била је предмет обожавања у кругу песника окупљених у „академији сложних“ (лат. Accademia degli Concordi).

Опевали су је и посветили јој своја дела песници Динко Златарић, Михо Бунић и Никола Гучетић, као и Торквато Тасо који јој је посветио три сонета и пет мадригала. Претпоставља се да је и сама писала песме, премда ништа од њих није сачувано.

Павиљон

У Београду након Првог светског рата, Бранислав Нушић је покренуо иницијативу, а касније је и основано друштво пријатеља уметности под њеним именом. Ово друштво је подигло павиљон на Калемегдану за уметничке изложбе и данас се користи у исте сврхе.

Референце

  1. ^ http://www.maticasrpska.org.rs/biografije/tom03.pdf Српски биографски речник, том 3, Матица српска, Нови Сад 2007, ISBN 978-86-7946-001-1

Спољашње везе