Twitter — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.6.5) (Робот додаје: ga:Twitter
м r2.7.1) (Робот додаје: uz:Twitter
Ред 115: Ред 115:
[[no:Twitter]]
[[no:Twitter]]
[[nn:Twitter]]
[[nn:Twitter]]
[[uz:Twitter]]
[[pl:Twitter]]
[[pl:Twitter]]
[[pt:Twitter]]
[[pt:Twitter]]

Верзија на датум 23. фебруар 2012. у 17:01

Twitter
Датотека:Principito.JPG
Веб-адресаhttp://twitter.com
КомерцијалностДа
Тип
Микроблог
РегистрацијаНеопходна
Доступан наенглески, јапански, шпански, италијански, француски, немачки
ВласникTwitter, Inc.
ТворацObvious, LLC[1]
Покренут13. јул 2006. год.
Тренутни статусПреко 300 милиона регистрованих корисника (јун 2011.)[2]

Твитер (енг. Twitter) је бесплатна друштвена мрежа и микро-блог алат који омогућава својим корисницима да читају туђе и шаљу своје микро-текстуалне уносе, такозване твитове.

Твитови

Твитови су текстуални уноси не дужи од 140 карактера. Уноси се објављују на корисниковом профилу и испоручују другим корисницима који су се пријавили да их добијају. Они који шаљу твитове могу да ограниче испоруку само на оне из свог круга пријатеља, док је услуга у старту подешена тако да шаље уносе свима који се на њих пријаве. Корисници могу слати твитове преко Твитеровог сајта, СМСа, РССа (само примање твитова), или помоћу бројних других апликација које слободно развијају корисници-програмери, као што су Tweetie, Twitterrific, Twitterfon, TweetDeck и Feedalizr.

Услуга је бесплатна преко интернета, али слање и примање уноса преко СМСа може бити наплаћено од стране телефонског провајдера.

Популарност

Од марта 2009, Твитер је забележио раст популарности у свету. Твитер се често описује као 'интернетски СМС' у том смислу да сајт пружа могућност корисницима да шаљу и примају нове уносе помоћу разних алата тако да често није ни потребно користити сам оригинални сајт. Ова флексибилност је омогућила сајту да добије већу популарност него што би то био случај да су корисници били приморани да посећују оригинални сајт како би користили ову услугу.

Број корисника

Процене броја корисника варирају и најчешће се говори о цифри од око 100 милиона корисника.[3] Број корисника из Србије је такође тешко проценити али се претпоставља да их има најмање око три стотине.[4]


Корисник, односно корисница Твитер услуга се неформално назива твитераш, односно твитерашица.

Употреба

Твитови могу да садрже ознаке (енг. tags) састављене од појма са префиксом # (енг. hashtag), попут #serbia. На овај начин се омогућава проналажење твитова на одређену тему једноставним тражењем употребљене ознаке.

Знак @ испред корисничког имена, попут @корисничко_име, користи се за упућивање реплике одређеном кориснику, или више њих. Твитове који почињу са @корисничко_име могу видети сви остали корисници, али се такве поруке сматрају директном репликом кориснику чији је надимак први у низу.

За упућивање директне (приватне) поруке неком кориснику користи се мало латинично слово d испред корисничког имена особе којој се порука шаље (нпр: d корисничко_име порука). Овако послате твитове може видети само особа којој је порука послата.

Референце

  1. ^ Twitter - About Us Retrieved March 12th, 2008
  2. ^ Taylor, Chris (27. 6. 2011). „Social networking 'utopia' isn't coming”. CNN. Приступљено 14. 12. 2011. 
  3. ^ Owyang, Jeremiah (19. 11. 2008). „Social Networks Site Usage: Visitors, Members, Page Views, and Engagement by the Numbers in 2008”. Приступљено 16. 2. 2009. 
  4. ^ Zsteva (January 29th, 2009). „Broj twitter korisnika u Srbiji”. Приступљено 24. 3. 2009.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашне везе

Шаблон:Link GA