Жувенал Хабијаримана — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.2) (Робот додаје: eu:Juvénal Habyarimana
м r2.7.2+) (Робот мења: uk:Жувеналь Габ'ярімана
Ред 67: Ред 67:
[[sv:Juvénal Habyarimana]]
[[sv:Juvénal Habyarimana]]
[[tl:Juvénal Habyarimana]]
[[tl:Juvénal Habyarimana]]
[[uk:Габ'ярімана Жувеналь]]
[[uk:Жувеналь Габ'ярімана]]
[[zh:朱韦纳尔·哈比亚利马纳]]
[[zh:朱韦纳尔·哈比亚利马纳]]

Верзија на датум 26. фебруар 2012. у 02:37

Жувенал Хабијаримана
Хабијаримана 1980.
Лични подаци
Датум рођења8. март 1937.
Место рођењаРуанда-Урунди,
Датум смрти6. април 1994.
Место смртиКигали, Руанда
Председник Руанде

Жувенал Хабијаримана (8. март 19376. април 1994) је био руандски хуту политичар, председник Руанде од 1973. до смрти која се десила када је његов авион оборен 1994. године. Хабијаримана је рођен у Гисењи на северу Руанде у истакнутој хуту породици. Његово убиство распламсало је етничке тензије у региону и почетак Геноцида у Руанди. Одговорност за напад је остала неразјашњена, али његово убиство се користило као повод за геноцид Хутуа над Тутсима.

Преузимање власти

Хабијаримана је био вођа Националног републиканског покрета за демократију и развој и у влади Грегора Кајибанде је био министар одбране. Хабијаримана 5. јула 1973. године преузима власт и протерује тада владајућу партију Пармехуту.

Побуна, смрт и геноцид

Почетком деведесетих, побуне против Хабијариманове власти почињу када Руандски Патриотски Фронт (РПФ) прелази границу из Уганде. РПФ је већином био састављен од избеглих руандских Тутса који су имали подршку од угандске војске.

Хабијариманин приватни млазњак је оборен 6. априла 1994. у близини Кигалског међународног аеородрома. Његова смрт је био иницијални догађај за геноцид у Руанди.