Навара — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.2+) (Робот: измењено ko:나바라 지방
м r2.7.2+) (Робот: измењено pl:Nawarra (prowincja)
Ред 110: Ред 110:
[[pms:Navara]]
[[pms:Navara]]
[[pnb:ناوارا]]
[[pnb:ناوارا]]
[[pl:Nawarra]]
[[pl:Nawarra (prowincja)]]
[[pt:Navarra]]
[[pt:Navarra]]
[[ro:Navarra]]
[[ro:Navarra]]

Верзија на датум 12. март 2012. у 03:44

Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:41_23_N_2_11_E_type:city(1593075)_region:ES-CT
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

Шаблон:Шпанска аутономна покрајина Навара (шп. Comunidad Foral de Navarra; баск: Nafarroako Foru Komunitatea o Nafarroa) је једнопровинцијска аутономна шпанска покрајина на северу Иберијског полуострва. Граничи се на северу са Француском, на истоку са Арагоном, на југу са Риохом и на истоку са Баскијом.

Састоји се од 272 општине, и има 601.874 становника (2006), од којих отприлике трећина живи у главном граду Памплони. Навара је тзв. једнопровинцијална аутономна покрајна.

Садашња управно-правна организација има за основу Статут аутономије из 1982, који укључује традиционални састав историјски стечених права и слобода (фуерос), призатих и шпанским Уставом из 1978.

Навара, као и друге аутономне покрајине, има свој парламент и владу. Здравство, запошљавање, образовање и социјална помоћ, заједно са изградњом станова, урбаним планирањем, политиком заштите животне средине, налазе се у надлежности аутономних институција Наваре. За разлику од других аутономних покрајина (осим Баскије), Навара има и аутономију при убирању пореза, иако мора да следи неке смернице које утврђује шпанска влада.

Традиционално, Навара је била мала аграрна и слабо развијена регија. Данас је једна од богатијих аутономних покрајина с друштвено-економским благостањем, захваљујући прије свега развоју индустрије и услужних делатности у Памплони, главном граду покрајине. Стопа незапослености је међу најнижима у Шпанији (7,41 % 2005), а доходак по глави становника међу највишим.

Језици

Према закону из 1986. којим је уређено говорно подручје где баскијски језик има статус службеног језика, Навара је језично подељена на три зоне: баскофону, мешовиту и хиспанофону.

У баскофоној и мешовитој зони баскијски има службени статус, заједно са шпанским, док у хиспанофоној зони нема статус службеног језика. Статус службеног језика претпоставља да, између осталог, географски називи буду исписани на баскијском, ка о и гаранцију права грађана да се служе баскијским у комуникацији са јавном управом.

Енергетска политика

Навара је водећа у Европи по коришћењу еколошких извора енергије. У плану је да се до 2010. године у потпуности пређе на коришћење еколошких извора енергије. У 2004. години, 61 % потребне енергије долазило је из еколошких извора (43,6 % из 28 ветроелектрана, 12 % из 100 малих хидроелектрана и 5,3 % из биоелектрана). Такође, у овој покрајини се налази и највећа шпанска соларна електрана, капацитета 1,2 MWs, заједно с још неколико мањих.

Програм развоја од 2004. укључује и нове соларне електране Ларион (0.25 MWs) и највећу шпански Кастејон (2.44 MWs).


Спољашње везе