Друштвени либерализам — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: uk:Соціал-лібералізм
Ред 22: Ред 22:
[[da:Socialliberalisme]]
[[da:Socialliberalisme]]
[[de:Linksliberalismus]]
[[de:Linksliberalismus]]
[[el:Φιλελευθερισμός#Κοινωνικός Φιλελευθερισμός]]
[[en:Social liberalism]]
[[en:Social liberalism]]
[[es:Socioliberalismo]]
[[es:Socioliberalismo]]

Верзија на датум 14. март 2012. у 08:06

Социјални либерализам или либерал-социјализам је политичко-културни покрет настао са циљем помирења социјалистичке мисли са либералном културом.

То искуство је рођено углавном код интелектуалаца социјалистичке оријентације отворених за либерализам, али у овом политичко-културном тренду се пронашао пут чак и за либералне интелектуалаце.

Социјални либерализам тврди да друштво мора да штити слободе и једнаке шанси за све грађане и охрабрује међусобне сарадње између државних и тржишних институција кроз либерални систем. У процесу еволуције, слаже да су нека ограничења постављена економским пословима потребна, као што су антимонополски закони у борби против економског монопола, регулаторна тела или закони о минималним платама. Социјални либерали сматрају да владе могу (или морају) да пружају удобност, здравствену заштиту и образовање из прихода који потичу од пореза, како би се омогућила најбоља употреба талената становништва. Такође, либерал-социјализам се бори против екстремних појава капитализма и комунизма. Залаже се исто тако за умеринији антиклерикализам и вјерску слободу.

Шаблон:Link FA