Жан Кретјен — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.2) (Робот додаје: eu:Jean Chrétien
м r2.7.1) (Робот: додато gd:Jean Chrétien
Ред 53: Ред 53:
[[eu:Jean Chrétien]]
[[eu:Jean Chrétien]]
[[fr:Jean Chrétien]]
[[fr:Jean Chrétien]]
[[gd:Jean Chrétien]]
[[gl:Jean Chrétien]]
[[gl:Jean Chrétien]]
[[he:ז'אן קרטיין]]
[[he:ז'אן קרטיין]]

Верзија на датум 20. мај 2012. у 22:39

Жак Кретјен
Жан Кретјен
Лични подаци
Пуно имеЖозеф Жак Жан Кретјен
Датум рођења11. јануар 1934.
Место рођењаШавиниган, Канада
Политичка каријера
Политичка
странка
Либерална партија Канаде
НаследникПол Мартин

Жозеф Жак Жан Кретјен (франц. Joseph Jacques Jean Chrétien; Шавиниган, 11. јануар 1934) је бивши канадски политичар који је био 20. премијер Канаде. На овом месту се налазио више од десет година, од 4. новембра 1993. до 12. децембра 2003.

Кретјен је дипломирао право на Универзитету Лавал. Први пут је изабран у Дом комуна Канаде 1963. Био је на челу бројних министарстава у владама премијера Пјера Тридоа, као министар правде, министар финансија и министар за индијанска питања и развој Севера. Такође је био потпредседник Владе за време краткотрајне владе Џона Тернера. Године 1990. је постао лидер Либералне партије Канаде и водио је ову партију до победе на савезним изборима 1993. после чега је постао премијер. Поново је изабран за премијера после избора 1997. и 2000. године

Кретјен се снажно противио покрету за независност Квебека и подржавао је политику званичне двојезичности и мултикултурализма. За време његове прве владе, одржан је други референдум о незавиности Квебека, на коме је покрет за целовитост Канаде извојевао тесну победу. Иако његова популарост, као и популарност Либералне партије, била неспорна после три узастопне победе, Кретјен се нашао у центру неколико политичких скандала у каснијим годинама своје премијерске каријере. Оптужен је за недолично понашање у Скандалу о спонзорисању Квебека, мада је Кретјен порицао своју одговорност. Такође је постао уплетен у дуготрајне унутрашње борбе у Либералној партији против дугогодишњег политичког ривала Пола Мартина. Кретјен је поднео оставку на место премијера у децембру 2003. и повукао се из јавног живота.

Спољашње везе