Северни ток — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
м r2.7.2) (Робот: додато da:Nord Stream
Ред 26: Ред 26:
[[bg:Северен поток]]
[[bg:Северен поток]]
[[cs:Nord Stream]]
[[cs:Nord Stream]]
[[da:Nord Stream]]
[[de:Nord Stream]]
[[de:Nord Stream]]
[[et:Nord Stream]]
[[et:Nord Stream]]

Верзија на датум 9. јун 2012. у 18:01

Локација „Сјеверног тока“

Гасовод „Северни ток“ (рус. Северный поток) је гасовод између Руског града Виборга и Немачког града Грајфсвалда којим се руски гас транспортује у западну Европу[1]. Дугачак је 1.224 километара[1]. Предвиђено је да гасовод има две линије; прва је пуштена у рад 8. новембра 2011. године, а за другу је предвиђено пуштање у рад 2012. године[1]. Свака линије ће имати капацитет од 27,5 милијарди кубних метара гаса годишње[1]. Овај гасовод је најдужи гасовод на свету који иде испод мора[2]. Гасовод представља нову маршруту за извоз руског природног гаса у Европу[1]. Овај гасовод омогућава директно допремање руског гаса преко Балтичког Мора у Европу, чиме је избегнут транспорт преко Украјине са којом је Русија имала спор о цени гаса[1].

Пре настанка овог гасовода руски гас је стизао у Европу само магистралним гасоводом који је био постављен преко копна. Тај гасовод је пролазио преко територије Украјине и Белорусије[1]. Овај гасовод је саграђен да би се смањила зависност од неких транзитних земаља у којима се појавио проблем цена преноса гаса, што је у неким случајевима довело до потпуног прекида испоруке гаса у Европу[1].

Пројекат изградње гасовода кошта 7,4 милијарде евра[1]. Гасовод је у власништву фирме Nord Stream AG настао као заједнички подухват руске државне фирме „Гаспром“, немачких компанија „Винтерштал“ (подружница БАСФа) и „Е.ОН“, холандске компаније „Гасуин“ и француске ГДФ Суец[1].

Ангела Меркел је на отварању прве линије гасовод назвала „једним од највећих инфраструктурних пројеката нашег времена“[1].

Види још

Спољашње везе

Референце