Ахемен — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.2) (Робот: додато be-x-old, cs, hr, hu, ms, zh; уклоњено uk; измењено pt
м r2.7.2) (Робот: додато eo:Aĥaemeno
Ред 44: Ред 44:
[[en:Achaemenes]]
[[en:Achaemenes]]
[[es:Aquemenes]]
[[es:Aquemenes]]
[[eo:Aĥaemeno]]
[[fa:هخامنش]]
[[fa:هخامنش]]
[[fr:Achéménès]]
[[fr:Achéménès]]

Верзија на датум 18. јун 2012. у 19:25

Ахемен
Породица
ПотомствоТеисп
ДинастијаАхемениди
НаследникТеисп

Ахемен (грч. Αχαιμενης) је био предак и оснивач династије Ахеменида, који је владао Персијом од 705. пне. до 675. пне.. Персијски краљевски натписи као што је Бехистунски натпис наводе да је Ахемен живео пет генерација пре Дарија Великог ,односно, око 700. пне.. Иако га натписи описују као "краља," вође Персијанаца су у то доба у ствари били племенски поглавице.

Разлози због којих се сумња у постојање Ахемена се првенствено тичу чињенице да о њему није било савремених записа, као и томе да је Дарије Велики преузео персијско престо 525. пне. убивши Смердиса, сина Кира Великог, а своју узурпацију оправдао тиме да потиче од Ахемена.

У сваком случају, од Дарија Великог се Ахемен у Персији славио као оснивач династије, а самим тиме и царства.

Асирски записи из доба краља Сенахериба из 691. пне. спомињу како је у граду Халулеу једва одбио напад Парсуамаша и Анзана, заједно са Медијцима и другима. Ти записи спомињу Ахемена као једног од војних заповедника који је водио Персијанце и независне трупе из Ансана у неодлученој бици код Халулеа.

Персијски и грчки извори наводе како га је наследио син Теисп.

Литература

  • Akbarzadeh, D.; A. Yahyanezhad (2006) (in Persian). The Behistun Inscriptions (Old Persian Texts). Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati. p. 56. ISBN 964-8499-05-5.
  • Kent, Ronald Grubb (1384 AP). Old Persian: Grammar, Text, Glossary, translated into Persian by S. Oryan (Persian), page 394. ISBN 964-421-045-X