Франсоа Купрен — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
 
Зар није Куперен?
Ред 1: Ред 1:
[[Слика:CouperinLouis.jpg|мини|Франсоа Купрен]]
'''Франсоа Купрен''', рођен је у Паризу, 10.11.1668 умро у Паризу 12.9.1733) био је угледан француски барокни композитор, оргуљаш И чембалист. Познат је као (Велики Купрен), како би се разликовао од осталих чланова музички надарене породице Купрен.
'''Франсоа Купрен''', ({{јез-фр|François Couperin}}; [[10. новембар]] [[1668]], [[Париз]] - [[12. септембар]] [[1733]], Париз) био је угледан [[француска|француски]] [[барок]]ни [[композитор]], [[оргуље|оргуљаш]] и [[чембало|чембалист]]. Познат је као (Велики Купрен), како би се разликовао од осталих чланова музички надарене породице Купрен.


Купрена је подучавао његов отац. 1685 постаје оргуљаш цркве Саинт-Герваис у Паризу, посао који ће касније препустити осталим члановима своје породице. 1693 Купрен је наслиједио свог учитеља Тхомелина као оргуљаш краљевске капеле (Цхапелле Роyале), са титулом ‘’органисте ду Рои’’, постављен од стране краља Луј XИВ.
Купрена је подучавао његов отац. [[1685]]. године постаје оргуљаш цркве Сен-Жерве у Паризу, посао који ће касније препустити осталим члановима своје породице. [[1693]]. године Купрен је наслиједио свог учитеља Томелина као оргуљаш краљевске капеле (-{Chapelle Royale}-), са титулом "-{organiste du Roi}-", постављен од стране краља [[Луј XIV|Луја XIV]].


1717 Купрен добива признање оргуљаша и композитора на двору у звању ‘’ordinaire de la musique de la chambre du Roi’’. Држао је са пријатељима, концерте викендом, обично недељом, за краља.
1717. године Купрен добива признање оргуљаша и композитора на двору у звању "-{ordinaire de la musique de la chambre du Roi}-". Држао је са пријатељима, концерте викендом, обично недељом, за краља.


На Купрен-а јако је утицао Арцангело Корелли чију трио-сонату је представио у Француској, објавом 1726 ‘’ Les Nations’’, збирку од 4 свите…итд.
На Купрена јако је утицао [[Арканђело Корели]] чију је трио-сонату представио у Француској, објавом [[1726]]. "Les Nations", збирке од 4 свите.


Његова најпознатија књига је ‘’L'Art de toucher le clavecin’’, објављена 1716. Ова и друге књиге јако су утицале на Јохана Себастијана Бах – а, као и на друге складатеље, Јоханнес Брахмс –а,…И др.
Његова најпознатија књига је "L'Art de toucher le clavecin", објављена [[1716]]. године. Ова и друге књиге јако су утицале на [[Јохан Себастијан Бах|Јохана Себастијана Баха]] – а, као и на друге складатеље, нпр. [[Јоханес Брамс|Јоханеса Брамса]].

[[Категорија:Француски композитори]]

[[ar:فرانسوا كوبران]]
[[da:François Couperin]]
[[de:François Couperin]]
[[en:François Couperin]]
[[es:François Couperin]]
[[fr:François Couperin]]
[[it:François Couperin]]
[[he:פרנסואה קופרן]]
[[nl:François Couperin]]
[[ja:フランソワ・クープラン]]
[[nn:François Couperin]]
[[pl:François Couperin]]
[[simple:François Couperin]]
[[sh:François Couperin]]
[[sl:François Couperin]]
[[fi:François Couperin]]
[[sv:François Couperin]]
[[zh:弗朗索瓦·库普兰]]

Верзија на датум 20. септембар 2006. у 16:08

Датотека:CouperinLouis.jpg
Франсоа Купрен

Франсоа Купрен, (франц. François Couperin; 10. новембар 1668, Париз - 12. септембар 1733, Париз) био је угледан француски барокни композитор, оргуљаш и чембалист. Познат је као (Велики Купрен), како би се разликовао од осталих чланова музички надарене породице Купрен.

Купрена је подучавао његов отац. 1685. године постаје оргуљаш цркве Сен-Жерве у Паризу, посао који ће касније препустити осталим члановима своје породице. 1693. године Купрен је наслиједио свог учитеља Томелина као оргуљаш краљевске капеле (Chapelle Royale), са титулом "organiste du Roi", постављен од стране краља Луја XIV.

1717. године Купрен добива признање оргуљаша и композитора на двору у звању "ordinaire de la musique de la chambre du Roi". Држао је са пријатељима, концерте викендом, обично недељом, за краља.

На Купрена јако је утицао Арканђело Корели чију је трио-сонату представио у Француској, објавом 1726. "Les Nations", збирке од 4 свите.

Његова најпознатија књига је "L'Art de toucher le clavecin", објављена 1716. године. Ова и друге књиге јако су утицале на Јохана Себастијана Баха – а, као и на друге складатеље, нпр. Јоханеса Брамса.