Кашуби — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот: додато hr:Kašubi
Нема описа измене
Ред 16: Ред 16:
{{клица-народи}}
{{клица-народи}}
{{Commonscat|Kashubians}}
{{Commonscat|Kashubians}}

==Историја==

Кашуби су аутохтон словенски народ, који живи на обалама Балтичког мора. Истраживања су показала да су Кашуби остатак средњовековног народа Поморјана, који је на просторе покрајине Помераније дошао пре Пољака.
Кашуби немају статус народа, већ регионалне етничке заједнице. Њихов језик као оргинална баштина има статус националног. Они су сачували своје етничке особине, јер вековима живе изоловано. Основали су град Гдањск. Увек су имали везе са српским народом. Једна од престоница кашупских кнезова у средњем веку звала се Београд.


[[Категорија:Словенски народи]]
[[Категорија:Словенски народи]]

Верзија на датум 20. јул 2012. у 14:57

Кашуби
Укупна популација
 Пољска
Језици
Кашубски језик, Пољски језик
Религија
римокатолици
Сродне етничке групе
Индо-Европска
Словени
Западни Словени
Кашупска народна ношња

Кашуби су западнословенски народ, који претежно живи у Пољској, на подручју историјске покрајине Помераније, чија је некадашња територија део данашње Пољске. Сматра се да су Кашуби директни потомци Поморана, старог словенског племена, које је настањивало ово подручје. Говоре кашупским језиком, који спада у словенску групу индоевропске породице језика.

Према попису становништва у Пољској из 2002. године око 5.000 људи се изјаснило да су по народности Кашуби, док се око 51.000 изјаснило да говоре кашупским језиком. Сматра се да особа које су пореклом Кашуби, али се на попису изјашњавају као Пољаци има око 300.000.

Историја

Кашуби су аутохтон словенски народ, који живи на обалама Балтичког мора. Истраживања су показала да су Кашуби остатак средњовековног народа Поморјана, који је на просторе покрајине Помераније дошао пре Пољака. Кашуби немају статус народа, већ регионалне етничке заједнице. Њихов језик као оргинална баштина има статус националног. Они су сачували своје етничке особине, јер вековима живе изоловано. Основали су град Гдањск. Увек су имали везе са српским народом. Једна од престоница кашупских кнезова у средњем веку звала се Београд.