Саборна црква у Зајечару — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
м r2.7.2+) (Робот: додато sh:Saborna crkva u Zaječaru
Ред 23: Ред 23:


[[de:Mariä-Geburt-Kathedrale (Zaječar)]]
[[de:Mariä-Geburt-Kathedrale (Zaječar)]]
[[sh:Saborna crkva u Zaječaru]]

Верзија на датум 13. август 2012. у 23:13

Саборна црква Светих архангела Михаила и Гаврила у Зајечару

Саборна црква рождества Пресвете Богородице у Зајечару је главни и највећи православни храм у Зајечару, смештен уз седиште владичански двор Тимочке епархије Српске православне цркве. Саборна црква у Зајечару је средишња црква епархије.

Историјат

До 1830. године у Зајечару није постојао никакав православни храм, да би исте године, уз дозволу турског старешине Ферад-аге, била подигнута црквица, најнужније опремљена за службу Божију. Обилазећи Зајечар у лето 1833. године, кнез Милош је запазио да је у овом крају верски живот "запуштен", те је, ценећи значај и улогу Цркве у овим крајевима, одлучио да се оснује нова, тимочка епархија и да се у Зајечару подигне нова престона црква.

Градња цркве Рождества Пресвете Богородице почела је у пролеће 1834. године, уз свесрдну подршку кнеза Милоша, који је телима власти наредио да обезбеде све услове за хитну градњу цркве (људе, материјал и остало). Октобра 1834. године градња је била завршена, а њено освећење обављено 23. децембра 1834. године. У потоњим временима црква је више пута оправљана и дограђивана.

Одвојено од цркве, одмах поред ње, изграђен је висок звоник. На њему је пет звона, изливених у Крагујевцу 1899. године Четири звона су поклон града Зајечара, а једно зајечарског трговца Јоте Пашића.

Извор

Спољашње везе