Likvidacija (privreda) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м + iw
U tekstu je napravljena greška i navedeno je da se postupak sprovodi kada društvo "nema" dovoljno finansijskih sredstava za pokriće svih svojih obaveza. U tom slučaju se otvara stečajni a ne likvidacioni postupak, što je njihova suštinska razlika.
Ред 1: Ред 1:
'''Likvidacija''' privrednog društva je postupak koji se sprovodi kada '''društvo nema dovoljno finansijskih sredstava''' za pokriće svih svojih obaveza.
'''Likvidacija''' privrednog društva je postupak koji se sprovodi kada '''društvo ima dovoljno finansijskih sredstava''' za pokriće svih svojih obaveza (član 524. Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 99/2011).
U slučaju da se likvidacija sprovodi na osnovu odluke društva, odluka mora biti doneta:
U slučaju da se likvidacija sprovodi na osnovu odluke društva, odluka mora biti doneta:

Верзија на датум 27. август 2012. у 13:26

Likvidacija privrednog društva je postupak koji se sprovodi kada društvo ima dovoljno finansijskih sredstava za pokriće svih svojih obaveza (član 524. Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 99/2011).

U slučaju da se likvidacija sprovodi na osnovu odluke društva, odluka mora biti doneta:

Odluka o pokretanju postupka likvidacije privrednog društva registruje se i objavljuje u Registru privrednih subjekata. Društvo dostavlja poznatim poveriocima pisano obaveštenje o pokretanju postupka prestanka društva likvidacijom.

Društvo može preduzimati samo poslove vezane za sprovođenje likvidacionog postupka, koji su nužni za likvidaciju društva. Nove poslove društvo ne može preduzimati.

U postupku likvidacije dividende se isplaćuju i imovina društva se raspodeljuje ortacima, članovima, odnosno akcionarima tek pošto se plate sva potraživanja poverilaca.