Изотермски процес — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м исправљање правописних и других грешака
м r2.7.2) (Робот: додато it:Isoterma (termodinamica)
Ред 60: Ред 60:
[[gl:Proceso isotérmico]]
[[gl:Proceso isotérmico]]
[[he:תהליך איזותרמי]]
[[he:תהליך איזותרמי]]
[[it:Isoterma (termodinamica)]]
[[ja:等温過程]]
[[ja:等温過程]]
[[kk:Изотермалық процесс]]
[[kk:Изотермалық процесс]]

Верзија на датум 30. август 2012. у 14:38

Изотермски процес је процес при којем се температура система не мења. Систем мора бити у контакту са околином да би јој предао или из ње примио енергију потребну за одржање непроменљиве температуре.


Математички опис

Изотермски процес можемо представити математички повезивањем у формулу величина које карактеришу стање идеалног гаса(односно Бојл-Мариотовим законом) и графички уз помоћ изотерми.

Бојл-Мариотов закон

Изотермски циклус код идеалног гаса се описује Бојл-Мариотовим законом који су Роберт Бојл и Едм Мариот независно један од другог паралелно формулисали, па он по њима носи назив. Када је температура константна из једначине стања идеалног гаса следи да између запремине и притиска постоји следећа релација:

Изотерма

Графички се процес може представити уз помоћ изотерме. То је крива слична адијабати код адијабатског циклуса, с тим што је мање стрма од ње.

Промена унутрашње енергије

Пошто је при изотермском циклусу ΔТ=0 онда је и ΔU=0, где је ΔU промена унтрашње енерије система, а ΔТ промена температуре. Дакле при изотермском циклусу се унтурашња енергија идеалног гаса не мења.

Рад при изотермском процесу

Рад који се врши при изотремском процесу можемо рачунати преко површине испод изотерме у pV дијаграму. Ако гас прелази изотермски из стања 1 у стање 2 рад који се притом изврши је:

Види још

-Адијабатски процес

-Изобарски процес

-Изохорски процес

-Карноов циклус

Спољашње везе

[Isothermal process](језик: енглески)

Шаблон:Link FA