Пјеро дела Франческа — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: hu:Piero della Francesca
Ред 7: Ред 7:
== Пјеров рад на математици и геометрији ==
== Пјеров рад на математици и геометрији ==


У модерној математици су позната три трактата која је пијеро написао: Trattato d'Abaco, Libellus de Quinque Corporibus Regularibus, De Prospectiva Pingendi. У овим трактатима су описане [[аритметика]], [[геометрија]], [[алгебра]] и перспектива.
У модерној математици су позната три трактата која је Пијеро написао: Trattato d'Abaco, Libellus de Quinque Corporibus Regularibus, De Prospectiva Pingendi. У овим трактатима су описане [[аритметика]], [[геометрија]], [[алгебра]] и перспектива.


== Литература ==
== Литература ==

Верзија на датум 9. октобар 2006. у 01:40

Пјеро дела Франческа, италијански - Piero della Francesca (рођен око 1420. у Брого сан Сеполкркугде је и умро 1492.) - је италијански сликар ране ренесансе.

Крштење Христа, 1442

Веома рано, као помоћник Доменика Венецијана, је дошао у Фиренцу. Био је склон теоретисању. У Фиренци је сазнао за развијене традиције перспективе које је развијао Учело. Такође се упознао са славним фрескама Мазачела из капеле Бранкачи. Радио је за дворове у Урбину, Ферари, Арецу и родном Брого сан Сеполкркуо. У Ферари је оставио снажан утицај на Ферарске сликаре.

Пјеро дела Франческа је доста проширио знања о перспективи, како теоријски својим трактатима, тако и практично "ваздушном перспективом и бојеним рефлексима који су уништавали локални тон". Посебно се истичу његови пејзажи. Нека од познатијих дела су му: Федериго да Монтефелтро и његова жена, Идеалан град, Крштење Христа...

Пјеров рад на математици и геометрији

У модерној математици су позната три трактата која је Пијеро написао: Trattato d'Abaco, Libellus de Quinque Corporibus Regularibus, De Prospectiva Pingendi. У овим трактатима су описане аритметика, геометрија, алгебра и перспектива.

Литература

  • Галерија европских мајстора - Лазар Трифуновић; Београд 1965.

Види још

Спољашње повезние