Луј ван Гал — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м r2.7.3) (Робот: додато ar, bg, ca, cs, da, de, es, et, fa, fi, fr, gl, he, hr, hu, hy, id, it, ja, ko, nl, no, pl, pt, ro, ru, simple, sk, sv, tr, uk, zh
Ред 16: Ред 16:


{{DEFAULTSORT:Ван Гал, Луј}}
{{DEFAULTSORT:Ван Гал, Луј}}

[[ar:لويس فان غال]]
[[id:Louis van Gaal]]
[[bg:Луис ван Гаал]]
[[ca:Louis van Gaal]]
[[cs:Louis van Gaal]]
[[da:Louis van Gaal]]
[[de:Louis van Gaal]]
[[et:Louis van Gaal]]
[[en:Louis van Gaal]]
[[en:Louis van Gaal]]
[[es:Louis van Gaal]]
[[fa:لوئی فان خال]]
[[fr:Louis van Gaal]]
[[gl:Louis van Gaal]]
[[he:לואיס ואן חאל]]
[[hr:Louis van Gaal]]
[[hy:Լուի Վան Գալ]]
[[it:Louis van Gaal]]
[[ja:ルイ・ファン・ハール]]
[[ko:루이스 판 할]]
[[hu:Louis van Gaal]]
[[nl:Louis van Gaal]]
[[no:Louis van Gaal]]
[[pl:Louis van Gaal]]
[[pt:Louis van Gaal]]
[[ro:Louis van Gaal]]
[[ru:Гал, Луи ван]]
[[simple:Louis van Gaal]]
[[sk:Louis van Gaal]]
[[fi:Louis van Gaal]]
[[sv:Louis van Gaal]]
[[tr:Louis van Gaal]]
[[uk:Луї ван Гал]]
[[zh:路易斯·范加尔]]

Верзија на датум 15. октобар 2012. у 18:31

Луј ван Гал

Луј ван Гал (рођен 8. августа 1951.) је холандски фудбалски тренер и тренутни селектор холандске државне репрезентације. Раније је био тренер у Ајаксу, Барселони, АЗ-у и Бајерн Минхену. Пре каријере тренера ван Гал је наступао као везни играч за Ројал Антверп, Телстар, Спарту Ротердам и АЗ. Ван Гал је професор гимнастике, и радио је у средњим школама током различитих периода његове каријере полу-професионалног фудбалера.[1]

Постао је тренер Ајакса 1991. године. Под његовим водством клуб је освојио три првенства, УЕФА куп, Лигу шампиона. Ван Гал је прешао у Барселону 1997. и освојио две титуле шпанске лиге и један куп. Након неких неспоразума у Барселони, постављен је за селектора репрезентације Холандије, али није успео да тим одведе на Светско првенство 2002. Опет је постао тренер Барселоне, али је убрзо прешао у АЗ. Након што је освојио холандско првенство са АЗ-ом у сезони 2008/09, прешао је у Бајерн Минхен 1. јула 2009.[2] У првој сезони, освојио је Бундеслигу и немачки куп, и довео клуб до финала Лиге шампиона.

Ван Гал је страствени заступник нападачког фудбала (тзв. Total Football који је најбоље представио Ајакс). Његови тимови најбоље резултате остварују у другој или трећој сезони под његовим водством, са изузетком сезоне 2009-2010 када је освојио Бундеслигу са Бајерном и изгубио финале ЛШ. Током неких периода своје каријере имао је проблема са медијима. Познат је по свом набуситом ставу према новинарима и не дозвољава „глупа“ питања.

Извори

  1. ^ Meindert van der Kaaij, Louis van Gaal, 1997, Utrecht, ISBN 90-6481-277-2, Page 43 onw.
  2. ^ James, Ryland (15. 5. 2009). „Bayern expect top marks from football professor Van Gaal”. The Sydney Morning Herald. Приступљено 10. 5. 2010. 

Спољашње везе