Апсолутна монархија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Робот додаје: zh:绝对君主制
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Облици владавине}}
{{Облици владавине}}
'''Апсолутна монархија''' је облик [[власт]]и који се у [[Европа|Европи]] јавио у [[Француска|Француској]] у [[17. век|17. веку]] за време [[Луј XIV|Луја XIV]] - „Држава то сам ја“.
'''Апсолутна''' или '''апсолутистичка монархија''' је облик [[власт]]и који се у [[Европа|Европи]] јавио у [[Француска|Француској]] у [[17. век|17. веку]] за време [[Луј XIV|Луја XIV]] - „Држава то сам ја“.


Владар има апсолутну власт, а влада уз помоћ бирократског апарата (моћ пера) - чиновници и уз помоћ репресивног апарата (моћ мача) - [[полиција]] и [[војска]].
Владар има апсолутну власт, а влада уз помоћ бирократског апарата (моћ пера) - чиновници и уз помоћ репресивног апарата (моћ мача) - [[полиција]] и [[војска]].

Верзија на датум 19. октобар 2012. у 17:41

Облици владавине
Републички облици владавине:
  Председничка република са потпуним председничкким системом
  Полупредседнички систем с извршним председником и одвојеним шефом владе који води остатак извршне власти, а којег именује председник и одговоран је законодавној власти
  Парламентарна република са председником чија је улога церемонијална док извршну власт представља премијер, чија улога зависи од поверења законодавне власти
  Република са председником који има извршну власт, а којег бира законодавно тело

Монархијски облик владавине:
  Уставне монархије са монархом чија је улога церемонијална, док извршну власт представља премијер
  Уставне монархије које поред монарха имају и премијера, али где монарх и даље има значајну извршну и/или законодавну власт

  Државе у којима су обустављене одредбе владе (нпр. војном диктатуром)
  Државе где се облик владавине не уклапа ни у један горе наведени систем (нпр. Прелазне владе, нејасне политичке стуације или непостојање владе)

Апсолутна или апсолутистичка монархија је облик власти који се у Европи јавио у Француској у 17. веку за време Луја XIV - „Држава то сам ја“.

Владар има апсолутну власт, а влада уз помоћ бирократског апарата (моћ пера) - чиновници и уз помоћ репресивног апарата (моћ мача) - полиција и војска.

Последња апсолутна монархија у Европи, не рачунајући Ватикан, је била Руска Империја која је нестала за време Првог светског рата.